7 filmova koje svaki bodybuilder treba pogledati

Sedam obaveznih

Dan odmora je moguće iskoristiti čak i na način da se dodatno podigne motivacija i sa još većim žarom pristupi narednom treningu i svim predstojećim izazovima. U suštini, upravo to je i prava namjena dana odmora, pored fizičkog odmora i oporavka isforsiranih mišićnih vlakana.

Jedan od najboljih načina povećanja motivacije je gledanje onih koji su već uspjeli dosegnuti najveće uspjehe u svijetu bodybuildinga, i podsjećanje na to šta se želi postići mukotrpnim radom. Zbog toga, svaki bodybuilder bi trebao pogledati ove filmove.

Stand Tall (1997. godina)

Član zlatne generacije bodybuildera Lou Ferrigno, jedan je od onih koji su ostvarili zapažene rezultate u svijetu kinematografije, a upravo je gluma bila i razlog njegovog prestanka aktivnog učešća na velikim bodybuilding takmičenjima. Uloga s kojom je ušao u legendu bila je glavna u čuvenom TV šou, a Ferrigno je bio dobro poznati "The Incredible Hulk". Dvadesetak godina kasnije, svjetlo dana je ugledao dokumentarac "Stand Tall", u kom je posebno obrađen njegov čudesni povratak na binu Mr. Olympije početkom devedesetih godina prošlog stoljeća.

Stay Hungry (1977. godina)

Film koji je praktično predstavljao odskočnu dasku "Austrijskom hrastu", kako su tada zvali Arnolda Schwarzeneggera, bio je ostvarenje "Stay Hungry" iz 1977. godine, u kom je igrao zajedno sa Jeffom Bridgesom. Dobio je tada Arnie Zlatni globus za najbolji glumački debi, a nakon toga samo je nastavio nizati veličanstvene uspjehe u tom polju.

Hustler of Muscle beach (1980. godina)

Klasik bodybuilding tematike u kom glavne uloge igraju legende "umjetnosti klesanja tijela" Frank Zane i Franco Columbu. Velikani koji su svojevremeno nosili titule Mr. Olympije, svojim pojavama su priču u mladom i talentovanom bodybuilderu koji želi postati šampion, učinili gledanom širom Planete.

The Bodybuilder and I (2007. godina)

Inspirativna priča koja ruši teorije da je bodybuilding sport namijenjen samo mladim ljudima. Nevjerovatni Bill "Grandmaster" Friedman je u centru pažnje, tokom priprema i pokušaja da povrati u svoje vlasništvo titulu šampiona bodybuilding seniora.

The Perfect Physique (2015. godina)

Po prvi put u historiji, ove godine je snimljen i dokumentarac o profesionalnim "physique" takmičarima najveće scene, pod nazivom "The Perfect Physique". U fokusu su se našli novi šampion Jeremy Buendia, čudesni viceprvak Sadik Hadžović, a nije zaboravljen ni tragično nastradali Greg Plitt, koji je ostavio dubok trag iza sebe, kada je savršeno skladni izgled muškog tijela u pitanju.

Pumping Iron (1977. godina)

Nezamisliva je bila ova lista bez legendarnog "Pumping Irona" predstavljenog davne 1977. godine. To je film u kom se Arnold Schwarzenegger predstavio širim masama sa svim svojim epitetima, veličinom, snagom, i nevjerovatnom karizmom zbog koje je i kasnije postao takva planetarna zvijezda. Tema je, naravno, vezana za pripreme i istrajnost na putu do osvajanja titule Mr. Olympia.

The Comeback (1980. godina)

I ovoga puta je kralj bodybuilding kinematografije u pitanju - veliki Arnold Schwarzenegger, koji je te 1980. godine osvojio svoju sedmu Mr. Olympia titulu. Radilo se o ogromnom iznenađenju kada se uopšte shvatilo da će biti jedan od takmičara, jer su ljudi mislili da povučeni prvak vježba za ulogu u "Conan the Barbarianu", što ipak nije bio slučaj.

Podijeli članak