Top 10 najboljih tjelesnih građa ikada

Najpoznatija tijela

Svako vrijeme i svaka generacija ima svoje prvake, ljude koji se posebno ističu po svojoj tjelesnoj građi, koja im je donijela prepoznatljivost kako u užoj, tako i u široj okolini, pa napravila od njih i prave planetarne zvijezde.

Ako bi pokušali izabrati one najbolje od najboljih, tjelesne građe koje imaju korijen u perfektnim genetskim predispozicijama, ali i iste one u koje su uložene godine mukotrpnog rada, tada ovih deset imena posebno dolazi od izražaja.

Bob Paris

Ako se ijedan bodybuilder u historiji može proglasiti istinskim rivalom velikog Franka Zanea i njegovoj perfektnoj simetriji i ukupnoj estetici, to bi upravo mogao biti Bob Paris. Daleko od toga da je bio uspješan kao Zane, jer mu je najveći uspjeh na Mr. Olympiji bila 7. pozicija, ali definitivno je njegovo tijelo jedno od najimpresivnijih.

Steve Reeves

Biti najbolji u nečemu uvijek je bilo nešto što se poštuje, ali kada se uz sve to i probiju granice i otkriju potpuno nove mogućnosti, tada je već neminovan prelazak u legende. Upravo je Steve Reeves jedna takva legenda, koja je kroz ulogu u Herculesu pokazala da je moguće itekako dobro povezati bodybuilding i filmsku industriju, što su kasnije zvijezde novijih naraštaja sjajno iskoristile i postale svjetski poznate zvijezde.

Bruce Lee

Najpoznatiji majstor borilačkih vještina svih vremena, i bez ikakve sumnje najupečatljivija ličnost akcionih filmova, slavni je Bruce Lee. To je čovjek koji i dalje važi za simbol lagane i do krajnje granice izdefinisane osobe, jer nikada ranije javnost nije vidjela osobu sa 60-ak kilograma tjelesne mase koja izgleda tako fascinantno. Iako su parametri već odavno promijenjeni, te svi oni koji vježbaju u teretanama žele imati nešto veću mišićnu masu, građa slavnog Brucee Leeja, nešto je prepoznatljivo čemu i najveći odaju prizanje.

Lee Haney

Bodybuilding ikona koja se i dalje drži na tronu kao jedan od dvojice najuspješnijih Mr. Olympija svih vremena, sa čak osam osvojenih titula u razdoblju od 1984. do 1991. godine, bio je vladar prelaznog razdoblja između "zlatne ere" bodybuildera sa akcentom na estetiku, i nove ere u kojoj su velikani dosta masivniji. Lee Haney je bio najbolji u oba pogleda, imao je strašnu estetiku, a istovremeno je bio dominantan i sa veličinom.

Ken "Flex" Wheeler

Čovjek koji se smatra najboljim bodybuilderom koji nikada nije uspio osvojiti Mr. Olympiju, pa možda i najboljim općenito, bez obzira na mišljenje sudija tih '90-ih godina prošlog stoljeća, legendarni je Flex Wheeler. Njegove ogromne tjelesne proporcije, definicija i simetrija, bili su složeni u paketu kog je sve do današnjih dana jako teško naći.

Jean-Claude Van Damme

Kada je riječ o fizičkoj spremi i mišičavom izgledu, jedna od najinspirativnijih ličnosti s kraja prošlog vijeka, bez ikakve sumnje je bio slavni holivudski akcioni glumac Jan-Claude Van Damme. Kako je bio jako omiljen među pripadnicama ljepšeg spola, i njegov životni stil je postajao sve prihvaćeniji među muškarcima širom svijeta, koji su također željeli izgledati tako. Van Damme je sada u pedesetim godinama života, ali još uvijek je u odličnoj formi, te ga je i dalje moguće vidjeti u novim ulogama akcionih junaka.

Jason Statham

Danas vjerovatno i najbolji glumac akcionih filmova Britanac Jason Statham, ne samo što fantastično vlada borilačkim vještinama i odličnom okretnošću, već je i njegova sama pojava na ekranu prosto fenomenalna. Predstavlja spoj prosječnog muškarca i mišičave mašinerije, koji ga je pretvorio u veliku zvijezdu, i za mnoge, perfektnog prikaza kako jedan muškarac treba da izgleda.

Frank Zane

Bivši Mr. Olympia Frank Zane, jedna je od najvećih ikona bodybuildinga, za koju se i dan danas tvrdi da predstavlja osobu sa najsavršenijim prikazom ljudskog tijela ikada viđenom. Nije Zane tolika medijska ličnost poput Arnolda Schwarzeneggera, ali većina stručnjaka će reći da je za njega, ali i za sve ostale velikane, omaleni Zane oličenje simetrije i estetski dotjeranog izgleda. Ako još dodamo i to da je krunu bodybuildinga osvojio sa samo 84 kilograma tjelesne mase, što je za 30-40 KG manje nego što današnji prvaci imaju na bini, stvari i laicima postaju jasnije.

Arnold Schwarzenegger

Nikako priča o najupečatljivijim i najboljim tjelesnim građama svih vremena nije mogla proći bez pomena Arnolda Schwarzeneggera. Rođeni Austrijanac je daleko više od sedmostrukog Mr. Olympije, jer predstavlja čovjeka koji je bodybuilding podigao na potpuno novi nivo, promovisao ga širom svijeta i u tom smislu mu pomogao više nego iko, te istovremeno sve uspjehe ostvario zahvaljujući upravo tom, sve popularnijem sportu, ili bolje rečeno, načinu života.

Phil Heath

Bez obzira na sva različita mišljenja o novom-starom Mr. Olympiji, istina je da možemo biti sretni što možemo i sami svjedočiti pisanju bodybuilding historije u režiji nevjerovatnog Phil Heatha. Taj čovjek bodybuildingom vlada već petu godinu uzastopno, a zahvaljujući životnoj dobi, ima ogromne šanse da prestigne i samog Arnolda Schwarzeneggera i Leeja Haneyja, te postane najuspješniji svih vremena. Pred našim očima!

Podijeli članak