Kako hidratizirati organizam kroz voće i povrće?

Hidratizirajuće namirnice

S obzirom na to da većini ljudi pravi izazov predstavlja unošenje u organizam dnevno preporučene količine vode, koja omogućava optimalno funkcionisanje svih tjelesnih organa, kao i samim poboljšanjem vanjskog izgleda kože, alternativno hidratiziranje kroz ishranu predstavlja odlično rješenje.

U suštini se radi o količini od dva litra, ili osam čaša vode, pa kako svi obično zastanu na nešto više od jednog litra, neophodno se malo više potruditi kako bi se preskočila barijera i dosegla preporučena količina. Ove namirnice su sjajni pomoćnici u tom izazovu.

Krastavci

Među povrćem, krastavci se mogu pohvaliti sa tim da sadrže vjerovatno i najviše vode. Jako su slabo kalorični, a upravo je voda kao osnova odgovorna za to. Stoga, konzumiranjem krastavaca moguće je na lijep način hidratizirati tijelo, ali i usput unijeti A i C vitamine, kao i određenu količinu folne kiseline.

Šipak/Nar

Spada među plodove koji su nevjerovatno bogati vitaminima i antioksidansima, a povrh svega, uz vlakna, osnovni dio mase šipka predstavlja voda. Uz sve beneficije koje sa sobom nosi, ova specifična voćka još čuva kožu od djelovanja sunca.

Mango

Tropsko voće koje u našim krajevima i nije toliko popularno, definitivno zaslužuje bolji status, a razlog za to je obilje vitamina i minerala koji su sadržani u strukturi manga. U njemu se najviše može pronaći vitamina A, a interesantno je da ima i odlično djelovanje na problematičnu kožu sa aknama, jer ograničava proizvodnju ćelija kože koja je često problematična. Osvježenje i hidratizacija ga čine posebno privlačnima.

Avokado

Činjenica je da avokado u sebi sadrži značajne količine masnoće, a ne vode. Ipak, to ga ne stavlja u red namirnica koje ne pomažu hidrataciji, je upravo te masti i vlakna pomažu organizmu da zadrži vodu.

Lubenica

Priča o hidrataciji kroz povrće i voće, nikako ne može proteći bez spomena lubenice. Teško je pronaći ijedan plod u prirodi koji toliko okrepljuje tokom vrelih ljetnih dana, a kada se svemu tome doda još vitaminska potpora zdravlju, lubenice su sjajan izbor.

Podijeli članak