Koja hrana snižava šećer u krvi?

Pitanje miliona ljudi

Osobe koje boluju od dijabetesa i koje bi morale povesti računa o hrani koju unose u svoj organizam, trebale bi jako dobro poznavati listu namirnica koje su dobre za njihovo zdravstveno stanje, te se na njih posebno bazirati u svojoj ishrani.

Isto tako, i svi ostali koji imaju sreće i kojima je podareno zdravlje, trebali bi što prije postati svjesni negativnog uticaja šećera na organizam, pa ga što je moguće više izbjegavati. Istovremeno, jedan od provjerenih načina izbjegavanja šećera u ishrani je baziranje iste na nekima od sljedećih namirnica.

Zobene pahuljice

Sastojak idealnog doručka, zobene pahuljice, pored svog bogatstva vlaknima koja osiguravaju osjećaj sitosti satima nakon obroka, može se istovremeno pohvaliti i činjenicom da dokazano održava nivo šećera u krvi na istom nivou, te tako smanjuje rizik od dobijanja dijabetesa tipa 2.

Kikiriki

Sastav složen od dobrih masnoća, vlakana i proteina, prilikom unosa u organizam može smanjiti nivo šećera u krvi. O tome najbolje govori istraživanje u kom se jasno pokazalo da žene koje su jele kikiriki pet ili više puta sedmično, imaju skoro 30 posto manje šanse da obole od dijabetesa tipa 2. Na umu treba imati to da je kikiriki jako kaloričan, pa porcije ne trebaju biti velike.

Grah

Kako je bogat vlaknima i proteinima, grah je još jedna od namirnica idealnih za dijabetičare. Onemogućava prebrzo skakanje nivoa šećera u krvi, te prilično dugo održava osjećaj sitosti.

Kupus

Kako je tzv. glikemijski indeks kupusa skoro pa ravan nuli, ovo zdravo povrće, koje je usput i veoma bogato vlaknima, pretvara se jako sporo u šećer prilikom probave. Uz sve to, niske je kaloričnosti, što ga čini jako preporučljivim za jelo.

Cimet

Jedna od brojnih dobrih strana cimeta je i ta što pomaže spuštanju nivoa šećera u krvi, te poboljšava efikasnost inzulina. Dodat u čaj, zobene pahuljice, ili jednostavno posut po voću, cimet je odličan i kao začin, ali i kao lijek i čistač organizma.

Grejpfrut

Ne samo da obiluje vitaminom C, već u svom sastavu nosi i naringenin, flavonoid koji djeluje kao antioksidans i koji smanjuje rizik od razvoja otpornosti organizma na inzulin.

Špinat

Zdravo zeleno povrće u kom se može pronaći cijeli niz prijeko potrebnih minerala koji regulišu šećer i krvni pritisak. Zbog činjenice da ljudi sa dijabetesom tipa 2 obično u krvi imaju niži nivo magnezija, špinat je prava namirnica koja im omogućava da to nadomjeste.

Podijeli članak