Mnoge prednosti vitamina C

Poznat kao antioksidans

Znamo da je vitamin C mnogo važan, ali koliko je zapravo važan i koliko bismo trebali tragati sa svim namirnicama bogatim vitaminom C ili suplementima vitamina C? Važno je da znamo da naše tijelo ne može samostalno proizvesti vitamin C, i zbog toga svaki dan preko prehrane moramo unositi određenu dozu.

Prvo, vitamin C zajedno sa vitaminom E djeluje kao moćan antioksidans pri smanjenju slobodnih radikala u tijelu. Izrazito pozitivna stvar u vezi vitamina C jest da djeluje direktno protiv nitrata i karcenogena.

Također, kad se priča o hormonima i neurotransmiterima, vitamin C je često zapostavljen. Redovna doza vitamina C je potrebna za tvorbu tirozina iz fenilalanina, što čini naše hormone nadbubrežne, štitne žljezde i neurotransmitere kao što je  dopamin i melanin. Ovi hormoni utječu na ispravan rad metabolizma i reguliranje stresa.

Kolagen čini našu kožu rastezljivom, daje joj sjaj i mladolikost. Također čuva zglobove i pomaže pri liječenju rana. Bez vitamina C ne možemo imati ni kolagen.

Svi znamo za vezu vitamina C sa imunitetom.  Vitamin C djeluje na imunološki sistem tako što pomaže u proizvodnji antivirusa i povećava integritet sluznice i tako filtrira bakterije i viruse, sprječava njihov ulazak u tijelo.

Vitamin C je odličan zaštitnik kardiovaskularnog sistema.  On smanjuje LDL ( loš kolesterol) pretvarajući to u žuč, što također pomaže i probavi. Također povećava sintezu karnitina, koji je dobar način da vaše tijelo „tjera“ da masti/salo koristi kao energiju. Dozvoljava srčanim venama i arterijama da zadrže svoju elastičnost, što je ogroman značaj za sprječavanje bolesti kardiovaskularnog sistema.

To je 5 velikih uloga vitamina C u organizmu, iako je obično poznat samo kao antioksidans. Veliko je pitanje kao treba da uzimamo vitamin C.
Na sreću, odgovor je jako jednostavan. Ako uspijevate da unosite dovoljno vitamina C preko namirnica koje ga sadrže, onda nije potrebno za dodacima, pogotovo ne oni koji se pojavljuju u svim današnjim prodavnicama.

Vrlo je jednostavno naći namirnice bogate vitaminom C. Najbolji izvori su:

  • Citrusno voće (narandže, limun, grejp...)
  • Kivi
  • Tropsko voće
  • Brokule i kelj
  • Bobičasto voće
  • Paradajz

Suplementi vitamina C

Važno je naglasiti da se trebaju izbjeći oni suplementi pravljeni od askorbinskih kiselina, koji su popularni zadnjih godina zbog povoljne cijene. Njihov problem je što su vrlo kiseli i zbog toga izazivaju potpuno ispijanje minerala kalcija i magnezija da neutrališe višak kiselosti. To nije dobro posebno jer danas većina ljudi već imaju povišenu kiselost i manjak minerala. Cijeli proces stavlja naglasak na tijelo u cjelini.

Zbog toga je važno više platiti za suplemente vitamina C s mineralnim kelatima. To nije samo zbog bolje apsorpcije, nego i zbog toga što neće upiti sve minerale da kompenzuje kiselost. Također je dobro uzeti one vitamine C što su kombinirani sa ekstraktom borovnice, rutinom, bioflavonoidom. Pokušajte naći suplemente vitamina C koji nisu kiseli.

Kad uzeti suplement vitamina C?

Preporučuje se uzimanje suplemenata vitamina C kad smo izloženi mogućim infekcijama (odlazak na zabave ili putovanja) ili ste pod nekim dugotrajnijim stresom. Također je dodatni vitamin C dobrodošao onima koji se oporavljaju od psihičke ili fizičke traume (operacije, bolesti), te onima koji žive u zagađenim gradovima.

Vitamin C je jako važan za tijelo. Ne treba se čekati nikakav klinički simptom da sugeriše na manjak vitamina C. Kad uzmemo u obzir da nam je vitamin C potreban za sve vrste ozdravljenja i bilo koji tjelesni proces, kao i isključivanje slobodnih radikala, očito je da je potrebno svakodnevnu prehranu obogatiti namirnicama koje sadržavaju vitamine.

Podijeli članak