Prestanite poništavati efekte zelenog čaja

Stručnjaci upozoravaju

Zeleni čaj je širom Planete prepoznatljiv kao jedan od najboljih antioksidanata, jako poštovanog kako od strane ljekara i nutricionista, tako i od samih fitnes profesionalaca koji sva istraživanja direktno probavaju na sopstvenim tijelima.

Zbog tih činjenica, ovo piće ima veliku popularnost i široku primjenu kako od onih koji imaju veća znanja, tako i do prosječnih korisnika koji su samo čuli da zeleni čaj pomaže izbacivanju toksina iz tijela, i da je odličan za osobe koje pokušavaju smanjiti svoju tjelesnu masu.

Međutim, stručnjaci upozoravaju da se prilikom konzumiranja zelenog čaja i iščekivanja njegovih efekata, itekako treba obratiti pažnja na odabir namirnica koje se jedu u periodima bliskim pijuckanju tog zdravog napitka.

Problem je u tome što hrana bogata željezom djeluje negativno na antioksidante sadržane u zelenom čaju, pa ukoliko se neka od namirnica bogatih ovim, također jako značajnim mikronutrijentom, nađe na jelovniku paralelno sa zelenim čajem, moglo bi se poništiti pozitivno sa obje strane.

"Ako pijete zeleni čaj uz namirnice bogate željezom, glavna komponenta ovog napitka će se vezati za željezo. Time čaj gubi svoj potencijal kao antioksidant, pa je najbolje da ga ne pijete u kombinaciji sa ovom hranom", preporučuje autor istraživanja i profesor sa Penn State univerziteta dr. Matam Vijay-Kumar.

Podijeli članak