Za monstruozna leđa potrebne su samo 3 vježbe

Dokazano najefikasnije

U kombinaciji sa dobrim intenzitetom, adekvatnim opterećenjima i snažnom vezom uma i mišića, te prije svega sa kvalitetnom ishranom bogatom proteinima, čak i treninzi leđa u trajanju do pola sata mogu dovesti do čuda.

Mišići leđa se mogu podijeliti na tri grupe, gornju, srednju i donju. Baš tim vođeni možemo i preporučiti tri vježbe s kojima će kvalitetno biti pogođen svaki od njih.

Mrtvo dizanje: Grupa 1 - Donja leđa

Općenito najbolja vježba koja postoji za razvoj mišića leđa je upravo mrtvo dizanje. Jednostavno ne postoji osoba koja na mrtvom dizanju vježba sa ogromnim kilažama, a da ima slab bilo koji dio leđa pored donjeg. Uz sve to, mrtvo dizanje je vježba koja aktivira sve mišiće tijela, te tako izaziva i najjače lučenje testosterona i hormona rasta.

Dizanje na vratilu: Grupa 2 - Latovi i srednji dio leđa

Legendarna vježba za leđa koja ne samo što se bez ikakvih problema izvodi i bilo gdje van teretane, a gdje samo ima adekvatan horizontalni držač, već je ujedno i jedna od najefikasnijih za razvoj leđa. Prvenstveno se tu misli na latove, i srednji dio leđa, pa se može reći da je vježbanje na vratilu u stvari vježba kako za širinu, tako i za dubinu leđa.

Veslanje: Grupa 3 - Gornji i srednji dio leđa

Nezaobilazna vježba na treningu leđa, svakako je veslanje. Uz to, radi se i o jako cijenjenoj složenoj vježbi, tako da nijedan ozbiljniji trening program ne može proći bez nje. Kao što je navedeno, prvenstveno pogađa gornji dio leđa, uz učešće i dijela srednjeg, a također se aktivira i zadnje rame.

Podijeli članak