Zašto se ujutro budite s bolovima u leđima i kako to spriječiti?

Ovo su razlozi

Često se ujutro budite s bolovima u leđima? Niste sami u ovoj situaciji. Zapravo, stotine miliona ljudi ujutro doživi bol u leđima, naročito u prvih nekoliko minuta nakon buđenja, ali nakon malo pokreta, bol polako nestaje.

Zašto se ujutro budite s bolovima u leđima i kako to spriječiti?

Razlozi? Najčešće, nekvalitetni madrac. No, postoje i situacije kada određena medicinska stanja mogu uzrokovati jutarnje bolove u leđima i osjećaj ukočenosti. Ako potraju duže vrijeme ili se čak pogoršaju i pojave se drugi simptomi, zakažite pregled kod ljekara.

U nastavku saznajte koji su najčešći uzroci jutarnjih bolova u leđima i koja su rješenja.

Nepravilno držanje i istrošeni madrac, najčešći uzrok bolova u leđima

Jedan od najčešćih uzroka jutarnjih bolova u leđima je nepravilno držanje tijela tijekom spavanja, što stvara pritisak na kralježnicu i dovodi do upale zglobova i mišića.

Spavanje na trbuhu jedan je od uzroka bolova u leđima. Liječnici preporučuju spavanje na boku ili na leđima s jastukom ispod koljena.

Ako se pak osjećate ugodno spavati na trbuhu, stavite jastuk ispod zdjelice kako biste osigurali ispravan položaj kralježnice i spriječili pritisak.

Drugi uzrok bolova u leđima, vrlo čest, je istrošen madrac, stariji od pet godina. Istraživanja pokazuju da je kvalitetan madrac iznimno važan za miran san i smanjenje rizika od bolova u leđima.

Trudnoća također može biti razlog za jutarnje bolove u leđima, posebno u posljednjem tromjesečju. To je zbog pritiska koji "prtljaga u trbuhu" vrši na kralježnicu, ali i spavanje na leđima.

Fibromijalgija i bol u leđima ujutro

Još jedno stanje koje može biti uzrok jutarnjih bolova u leđima je fibromijalgija, koja se javlja uglavnom kod žena (između 80 i 90% pacijenata su žene u dobi od 30 do 50 godina), ali se može dijagnosticirati i kod muškaraca ili djece.

Ostali simptomi koji mogu pratiti fibromijalgiju uključuju umor, nemiran san, oštećenje pamćenja, promjene raspoloženja, glavobolje, sindrom iritabilnog crijeva , utrnulost, grčeve mišića, tjeskobu i depresiju.

Nažalost, fibromijalgija nema koristi od kurativnog liječenja. Međutim, postoje lijekovi koji mogu ublažiti simptome. Također, gubitak težine i uravnotežena prehrana mogu kontrolirati neugodne simptome fibromijalgije.

Bole li vas leđa jer ste spavali s otvorenim prozorom?

Ne, "struja koja te vuče na sedlo" ne postoji. Osjećaj ukočenosti ili ukočenosti u leđima najvjerojatnije je posljedica drugih problema.

Neki primjeri u tom pogledu su bubrežni kamenci, spondiloza, išijas, sjedilački način života, pretilost.

Rješenja za jutarnje bolove u leđima

Za brzo ublažavanje bolova u leđima ujutro postoje neke preporučene vježbe. To uključuje pokrete istezanja u krevetu, planking, mini-cobra yoga pozicioniranje, hodanje, plivanje.

Jake bolove u leđima moguće je ublažiti protuupalnim lijekovima i lijekovima protiv bolova, no vrlo je važno da ih ne uzimate duže vrijeme bez savjeta ljekara jer mogu imati nuspojave.

Također, određeni diklofenak gelovi, masti ili kreme pomažu smanjiti lokalnu upalu i ublažiti bol.

Od pomoći mogu biti i terapeutske masaže s uljem paprene metvice ili kurkume razrijeđenim u jojobinom ili maslinovom ulju, koje djeluju protuupalno. Ako bolove u leđima prate i drugi simptomi, ne odgađajte posjet ljekaru!

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak