Kako pronaći lažni med i raskrinkati varalice

Par načina

Činjenica da čak 76 posto meda koji se nalazi na tržištu, u svom sastavu sadrži hemikalije, odnosno nije pravi prirodni, ukazuje na iznimnu važnost pronalaska kvalitetnog načina raskrinkavanja prevaranata i pronalaska pravog, organskog meda koji jedini i ima sva ona zdrava svojstva o kojima se priča.

Većina "trikova" poput okretanja tegle naopako i pojavljivanje kugle zraka, kristalizovanje (koje lažni med također dostiže držanjem u frižideru), i slično, uopšte nema nikakve osnove. Zbog svega toga, potrebno je kopati dublje ispod površine i pokušati pronaći pravi način pronalaska "pravog" meda.

Kako postoji više načina pravljenja slatke namirnice koju nazivaju medom, te koja se sasvim uredno prodaje sa etiketama i natpisima da se radi o jednoj od najzdravijih supstanci na svijetu, postoji i više načina raskrinkavanja proizvođača i trgovaca varalica.

Otapanje u vodi

Prvi i najjednostavniji test koji se može napraviti s medom je jednostavno potapanje kašike meda u čašu vode. Ako se otapa, u stvari se radi o "medu", dok se pravi prirodni ne otapa u vodi.

Kap joda u kombinaciji s vodom

Jednostavna analiza s kojom se brzo otkriva da li je med pravljen od strane ljudi i to tačno sa kukuruznim škrobom, može se napraviti s kapljicom joda dodanom u čašu vode, nakon koje ubačena i promiješana manja količina meda dobija plavu boju.

Nekoliko kapi sirćeta i voda

Ponovo isti proces s tim što se sada radi o kombinaciji vode sa sirćetom/octom. Lažni med pomiješan u tom slučaju nakon reakcije počinje stvarati pjenu. To je znak da "med" sadrži gips.

Test sa maramicom

Kapljicu meda staviti na papirnu maramicu i pustiti je par minuta da tako stoji. Lažni med će biti upijen u maramicu, dok će kapljica prirodnog ostati i dalje. Problem je što "med" pravljen sa šećernim sirupom također ostaje.

Test sa šibicom

Šibica čiji zapaljivi vrh je od fosfora, ima sposobnost da u svakom trenutku zapali pravi, čisti med. Ako ne gori, obično se radi o lažnom koji je pravljen s vodom.

Treba imati na umu da i lažni med može proći svaki od ovih testova, ali samo pravi med prolazi sve testove bez problema dok lažni padaju na barem nekom od testova.

Podijeli članak