Šta bi se dogodilo kada bi prestali jesti hljeb?

Promjene

Namirnica na kojoj se zasniva ishrana najvećeg dijela ljudi, i bez koje većina teško da bi mogla i zamisliti svoje obroke, ima niz specifičnih uticaja na organizam, pa čiji prestanak konzumiranja sa sobom povlači i niz značajnih promjena.

Ukoliko bi se odlučili na prestanak konzumiranja najpoznatijeg izvora ugljikohidrata, veoma brzo bi shvatili da se teže zasititi, te da je neophodno povećati neke druge izvore energije.

Tada će prirodno doći do povećanja unosa vlakana u organizam, kroz integralne žitarice, grah i druge namirnice, što je već u startu pozitivna novost.

Kako je bijeli hljeb bogat prostim ugljikohidratima, koji brzo podižu nivo šećera u krvi, često i iznad gornje granice, u početku će biti teško podijeti takvu vrstu detoksikacije, dok će nakon nekoliko dana žudnja početi jenjavati.

Interesantan efekat vezan za prestanak konzumiranja hljeba je to da će tijelo biti primorano da jače koristi svoje zalihe glikogena, a što je u direktnoj vezi sa primjetnijim izbacivanjem vode iz organizma.

U svakom slučaju, ne treba ni čuditi što je eliminacija hljeba sa menija, jedan od osnovnih zahtjeva dijeta tokom perioda pripreme svih takmičara za bodybuilding i fitness takmičenja.

Podijeli članak