Pet simptoma preslabog unosa proteina

Ishrana i zdravlje

U svijetu u kom su ljudi zaluđeni sa ugljikohidratima, uopšte ne čudi činjenica da je preslab unos proteina jako čest slučaj. Kao makronutrijent najvišeg značaja za pravilno funkcionisanje ljudskog organizma, i kao spoj lanaca vitalnih aminokiselina, proteini su važna karika kod mišića, kostiju, kože, krvi, pa i niza drugih veoma važnih funkcija tijela.

Ukoliko se proteini premalo unose, neminovno dolazi do niza loših efekata preslikanih na organizam. Njih pet se posebno često mogu uočiti.

1. Izostanak rasta mišića uprkos vježbanju

Jaki treninzi sa dizanjem teških opterećenja, koji ne rezultiraju rastom mišića su najočitiji primjer nedovoljno regulisane ishrane i slabog unosa proteina. Upravo jedna od najpoznatijih funkcija proteina je da osigurava gorivo mišićima i da dostavlja gradivnu materiju potrebnu za proizvodnju novih mišićnih vlakana.

2. Sporo zacjeljivanje rana

Kao što je slučaj sa mišićima i gradnjom vlakana, proteini su neophodni i za formiranje ostalih novih tkiva, djelujući u saradnji sa vitaminom C, cinkom, silikonom i drugim elementima koje osigurava raznovrsna ishrana. Sporo zarastanje rana najčešće je uzrokovano manjkom proteina u ishrani.

3. Česte povrede

Manjak proteina u ishrani ne samo da se ogleda u gubitku mišića, već i o slabljenju kostiju, čineći ih podložnijim lomovima i usporavajući njihov oporavak. Sportistima, a prvenstveno bodybuilderima, poznato je da oporavak nakon aktivnosti treba obavezno biti ispraćen unosom proteina, što ujedno čini tijelo jačim i otpornijim na nove povrede.

4. Velika podložnost prehladama

Poznato je da imunološki sistem jakim čini dovoljan unos antioksidanata, masnih kiselina, vitamina i minerala. Međutim, funkcija proteina u ovom pogledu je također ogromna, jer omogućava proizvodnju antitijela održavajući u životu imunološke ćelije. Shodno s tim, može se reći da manjak unosa proteina, indirektno onemogućava odbranu organizma od virusa i bakterija, koji kasnije prerastaju u prehlade i bolesti.

5. Opadanje kose

Pored genetskih i hormonalnih faktora koji utiču na opadanje kose, sama činjenica da sastav kose čini čak 91 posto proteina, ishrana siromašna proteinima može usporiti i sam rast kose, ili reducirati njen kvalitet. Isto se odnosi i na nokte koji u tom slučaju postaju slabiji, listaju se i postaju podložni pucanju.

Podijeli članak