Zašto je hidžama sve popularnija među sportistima?

"Misteriozni krugovi&quot

Priča o "misterioznim krugovima" na leđima i ramenima slavnog Michaela Phelpsa i brojnih drugih takmičara na Olimpijskim igrama, a koja je okončana objašnjenjem stručnjaka da je riječ o drevnoj arapskoj terapiji puštanja krvi, potakla je svjetsku javnost da malo ozbiljnije istraži ovaj netipični medicinski metod.

U islamskom svijetu hidžama je bila i od ranije poznata i primijenjivana, da bi u izvorima ove najmlađe monoteističke religije bila dodatno pohvaljena i preporučena ljudima, i kao preventivna mjera, ali i kao lijek. Radi se o načinu ispumpavanja krvi s leđa, vrata, ramena i povrijeđenih dijelova tijela, putem šoljica prikačenih na pumpicu u kojima se stvara vakum.

Uz pomenutog Phelpsa, plivačice Natalie Coughlin, još jedan član američkog tima, gimnastičar Alex Naddour već odavno koristi metod tokom priprema istakavši da je to "tajna koju je čuvao godinama i da je bolje od bilo čega što je probao i na što je bacao novac". Najbolji efekti hidžame se ogledaju u sljedećih pet stvari.

1. Opuštanje tijela, uma i mišića, brži oporavak od napora

Jedan od osnovnih razloga sve veće popularnosti hidžame među vrhunskim sportistima je mnogostruko veća efektivnost od bilo kakvih masaža i metoda oporavka tijela od stresa. Najbolje od svega je što efekat ne traje samo trenutno.

2. Smanjenje i nestanak bolova u tijelu

Uklanjajući potkožnu krv poznatu po tome što je puna toksina, omogućuje se dotok nove, svježe krvi bogate kisikom i nutrijentima do oštećenih tkiva. Stoga ne čudi što ova metoda zaista ima efekat na brzo smanjenje i otklanjanje različitih izvora boli u tijelu.

3. Ubrzanje zacjeljivanja povreda i rana

Pomenute blagodati dotoka svježe krvi u ranjene dijelove tijela su prisutne i kod ostalih upalnih procesa. Na shvatanju da hidžama liječi skoro svaku povredu i ranu na tijelu sportista, trener Brandi Ross je stekao svjetsku slavu pomogavši najvećim sportistima da se brzo oporave i ostvare vrhunske rezultate.

4. Izlječenje i nestanak dermatoloških poremećaja

Ispiranje tkiva, njihovo hranjenje i povećanje proizvodnje kolagena, efekti su koji nerijetko ne samo da ublažavaju i liječe kožne probleme, već ih u nekim slučajevima i potpuno uklanjaju. Naučna istraživanja su jasno pokazala da hidžama ima efikasniji uticaj na rješenje problema sa kožom od antibiotika i drugih lijekova.

5. Izliječenje probavnih problema

Hormon stresa lučen prečesto i u prevelikoj količini, nakuplja se u tijelu i djeluje negativno na većinu procesa, pa tako i na probavu. Vršenje hidžame je dovedeno u vezu sa pozitivnim dejstvom na upalne bolesti crijeva, proljev, grčeve, čireve i ulcere.

Podijeli članak