Neočekivani simptomi netolerancije na gluten

Ozbiljnije od očekivanog

Gluten je protein prisutan u pšenci, raži i ječmu, a za kog se u novije vrijeme ispostavilo da izaziva veoma veliki stepen netolerancije među ljudskim organizmima, tako da bezglutenske dijete postaju iz dana u dan sve popularnije.

Međutim, dok kao osnovni razlog otkrivanja netolerancije na gluten stoji celijakija, ova bolest ni blizu nije jedini simptom alergije. Štaviše, ogroman broj ljudi nikada i ne shvati da im organizam ne podnosi najbolje varenje hrane koja sadrži gluten. U nastavku više o deset neočekivanih i dosta šokantnih simptoma.

1. Problemi s probavom

Simptom po kom je najlakše zaključiti da se radi o netoleranciji na gluten. Jednostavno, ukoliko se nakon konzumiranja hrane bogate glutenom javljaju nadutost, gasovi, proljev ili zatvor, te isti simptomi prestanu nakon zamjene spornih namirnica, postaje jasno da je riječ o alergiji.

2. Keratoza pilaris (pileća koža)

Veoma česta pojava hrapavosti kože na stražnjoj strani nadlaktica poznata kao keratoza pilaris, često je rezultat nedostatka masnih kiselina u ishrani i vitamina A. Također, jedan je od simptoma koji se dovodi u vezu sa reakcijom na gluten.

3. Autoimune bolesti

Šokantno zvuči podatak da je netolerancija na gluten nekada može stajati iza dijagnoze Hashimotovog tiroiditisa, reumatoidnog artritisa, ulcerativnog kolitisa, lupusa, psorijaze, sklerodermije, ili multiploskleroze. I sama celijakija je klasificirana kao autoimuna bolest.

4. Neurološki problemi

Neki od simptoma neuroloških problema poput vrtoglavice, također mogu biti potaknuti pomenutim razlogom. Obično se takvi problemi jave oko sat vremena nakon konzumiranja hrane koja sadrži gluten.

5. PMS poremećaji i neplodnost

Nevjerovatno zvuči, ali neobjašnjena neplodnost je jedan od poremećaja hormona koji može biti izazvan nepodnošenjem glutena. Postoje studije koje proučavaju vezu netolerantnosti na ovaj protein i pojave sindroma policističnih jajnika, predmenstrualnog sindroma i neobjašnjene neplodnosti. Ovi problemi se mogu pogoršati ako su osobe alergične na gluten.

6. Glavobolja

Migrenarne glavobolje i zamagljen pogled, također mogu biti jedan od simptoma netoleranstnosti na gluten. Problem kod oba ova slučaja je što vode do depresije, slabe koncentracije i otežavanja i nemogućnosti obavljanja normalnih dnevnih aktivnosti.

7. Osjećaj umora

Nakon konzumniranja hrane sa glutenom u sastavu, kod organizama sa prisutnom netolerancijom često dolazi do pojave osjećaja umora. Čak iako je otišlo toliko daleko da su se ljekari bavili s tim pitanjem i dijagnosticirali hronični umor ili dibromijalgiju, i dalje se iza svega može kriti netolerancija na gluten. Mogu biti također prisutni i problemi sa spavanjem.

8. Problemi sa zglobovima

Upala, bol ili oticanje kukova, koljena ili prstiju, često se mogu povezati sa umorom, ali veoma rijetko će se dovesti u vezu sa glutenom. Međutim, upravo neočekivani uzročnik može u nekim slučajevima odvesti i do krajnje šokantnog ishoda kakav je gubitak osjećaja u zglobovima.

9. Psihički poremećaji

Anksioznost, depresija i promjene raspoloženja, neki su od psihičkih poremećaja koji mogu biti uzrokovani također netolerancijom glutena. Ovi problemi raspoloženja se ne mogu objasniti. Neki od njih mogu biti rezultat isprekidanog sna, ali većina se javlja bez objašnjivog razloga.

10. Slabljenje imuniteta

Osobe koje su često bolesne i čiji imunološki sistem se nikako ne može "konsolidovati" i zaustaviti prehlade duži period, mogle bi uzeti u obzir i pitanje tolerantnosti na gluten, te probati kako funkcionišu nekih mjesec dana bez glutena u ishrani.

Podijeli članak