Osjetljivost na gluten ili celijakalija je često zdravstveno stanje koje zahtijeva potpuno izbacivanje glutenskih proizvoda iz ishrane. Ako ste primorani ili želite izbaciti gluten iz vaše svakodnevnice budite spremni na ove promjene u tijelu:
Šta se dešava s vašim tijelom kada izbacite gluten iz ishrane?
Na početku će vašem tijelu biti teže da se navikneMogli biste često imati zatvor
Mnoge cjelovite namirnice koje sadrže gluten su odličan izvor vlakana. Ako ih odjednom izbacite iz ishrane, vaš probavni sistem mogao bi sve izbaciti. Povećanjem unosa lisnatog povrća i mahunarki izbjeći ćete ovaj problem.
Bit ćete gladniji
Mnogi ljudi s osjetljivošću na gluten mogu osjećati mučninu nakon jedenja namirnica poput hljeba i tjestenine. Ovo će ostaviti posljedice na apetit tokom ostatka dana. Kada uklonite gluten iz ishrane, mogli biste primijetiti da ste postali gladniji.
Mentalna zbunjenost bi mogla nestati
Osobe koje pate od neobjašnjive zbunjenosti i dekoncentrisanost često imaju ovaj problem upravo zbog ishrane. Naučnici za zdravlje crijeva i probavu ovo povezuju s mentalnim zdravljem.
Vaš nivo energije će skočiti
Za probavu je potrebno puno energije, a vašem tijelu će biti još teže dok pokušava preraditi nešto što ne može. Nakon što izbacite gluten iz ishrane, vaša crijeva će manje biti opterećena i stoga ćete imati više energije.
Vaše ostale alergije na hranu bi mogle nestati
Intolerancija na gluten može toliko oštetiti vaše tanko crijevo da organi prestanu proizvoditi laktazu, enzim koji pomaže u probavi mlijeka. Ako je gluten temelj problema, uklanjanjem i sekundarne netolerancije nestaju.