Nutricionisti objašnjavaju: Šta je gluten?

Može li vam bezglutenska ishrana pomoći da smršate?

Gluten je postao popularna tema, te postoje velike zabune kada je ishrane bez glutena u pitanju. Body.ba vam u nastavku objašnjava šta je gluten, zašto ga možda trebate ukloniti iz ishrane i šta će se desiti ako se odlučite za bezglutensku ishranu.

Nutricionisti objašnjavaju: Šta je gluten?

Šta je gluten?

Gluten je vrsta proteina koji se prirodno nalazi u pšenici, međutim, kao aditiv, gluten djeluje poput veziva koji spaja hranu. Stoga se on može pronaći u proizvodima poput dodataka vitamina, preljeva za salatu, pa čak i u balzamu za usne.

Da li je gluten loš za vas?

Postoje zdravstvena stanja zbog kojih su neki ljudi intolerantni na gluten. Najčešća je celijakija - autoimuni poremećaj kod kojeg jedenje glutena oštećuje tanko crijevo. Ipak, postoje i one osobe koje misle da je gluten štetan za sve i da ga treba potpuno izbjegavati. Ne postoji puno istraživanja koja potvrđuju ovu tvrdnju. Ako ipak želite izbjegavati gluten, čak i ako nemate zdravstveno stanje koje vas primorava na to, možete to uraditi bez ikakvih problema. Sve dok konzumirate hranjive namirnice i cjelovitu hranu, gluten vam neće biti potreban. Ali zapamtite, vašem tijelu je neophodan širok spektar hranjivih sastojaka koji pomažu vašim razinama energije.

Zašto ljudi biraju bezglutensku ishranu?

Gluten se može naći u mnogim namirnicama, stoga može biti teško pratiti bezglutensku dijetu. Osobe sa celijakijom moraju potpuno ukloniti gluten i prilagoditi ishranu tako da i dalje unose važne hranjive sastojke. Oni koji imaju ovo stanje mogu imati probleme čak i ako konzumiraju manje količine glutena, a to su najčešće bol u trbuhu i nadutost. Neki stručnjaci savjetuju osobama koje imaju druga autoimuna stanja, poput upalnih bolesti crijeva, psorijaze, lupusa i reumatoidnog artritisa da izbjegavaju gluten.

Trebali biste izbjegavati određene glutenske proizvode i ako imate alergiju na pšenicu. Ova alergija može prouzrokovati ozbiljnu reakciju na bilo koji protein u pšenici - koji uključuje gluten. Oticanje, svrbež usta i grla i otežano disanje su mogući simptomi alergije na pšenicu.

Čak i osobe koje nemaju nikakve probleme poput ovih, mogu imati koristi od uklanjanja glutena iz ishrane. Ovo vam može poboljšati zdravlje, razine energije i upravljanje tjelesnom težinom.

Da li je ishrana bez glutena zdrava?

Bezglutenska dijeta može biti zdrava, ali ako birate visokoprerađene namirnice koje ne sadrže hranjive sastojke, vjerovatno nećete iskusiti prednosti ove dijete. Cjelovite žitarice bez glutena, poput smeđe riže i kvinoje, pune su vitamina, minerala, antioksidansa i vlakana koje će vam pružiti zdravstvene prednosti. Ostale namirnice bez glutena su slatki krompir i voće, koje je također puno zdravih sastojaka.

Ako nastavite jesti prerađenu hranu bez glutena, moguće je da ćete se debljati. Stoga, ključ za mršanje nije pronalaženje namirnica bez glutena, te ovo ne znači da je ta hrana automatski zdravija. Važno je da jedete zdravu hranu koja je korisna za vaše tijelo.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak