Med je slatka, zlatna tečnost koju prave pčele. Mnogi ljudi uživaju u medu zbog slatkog okusa i zbog nevjerovatnih beneficija koje ima za ljudsko tijelo.
Da li je med bez glutena?
Za one koji prate bezglutensku ishranuS tolikom velikim tržištem meda, ponekad je teško znati koji odabrati, a naročito ako izbjegavate gluten iz zdravstvenih ili drugih razloga. Body.ba vam u nastavku objašnjava kako se pravi med, te koje marke odabrati:
Kako se pravi med?
Med započinje kao cvjetni nektar koji sakupljaju pčele. Pčele tada više puta probavljaju i regrupiraju nektar unutar košnice kako bi proizvele med. Zatim donose med u češalj od pčelinjeg voska i ponavljaju ovaj postupak dok se češalj ne napuni. Kad se češalj napuni, pčele češljem začepe vosak. Tada ga pčelari sakupljaju za vađenje meda. Vrsta meda varira ovisno o biljnom izvoru, načinu ekstrakcije i načinu obrade ili konzerviranja meda.
Iako se nutritivni sadržaj razlikuje ovisno o vrsti meda, 1 kašika meda (21 grama) meda obično osigurava 64 kalorije i 17 grama ugljikohidrata, a gotovo da ne nudi proteine, vlakna ili masnoće. Sadrži tragove različitih mikronutrijenata, ali je koncentrirani izvor korisnih biljnih jedinjenja i antioksidansa.
Sadrži li med gluten?
Gluten je grupa proteina koja se nalazi u određenim žitaricama. Ovi proteini tijestu daju njegovu elastičnu i rastezljivu strukturu. Iako većina ljudi može tolerisati gluten bez ikakvih nuspojava, ljudi s celijakijom ili osjetljivošću na gluten trebaju izbaciti gluten iz ishrane.
Med je prirodno bez glutena, jer se nijedno zrno ne koristi u njegovoj pripremi. Međutim, može postojati rizik od unakrsne kontaminacije ako se med prerađuje u pogonu koji također proizvodi hranu koja sadrži gluten.
Neki proizvodi mogu sadržavati gluten
Iako je med prirodno bez glutena, određeni proizvodi s okusom meda mogu sadržavati ovu skupinu proteina. Na primjer, neki specijalni medovi mogu sadržavati dodatne sastojke, poput aroma ili aditiva koji mogu sadržavati gluten. Uz to, preljevi za salate na bazi meda ili umaci za umakanje s okusom meda mogu sadržavati gluten ako proizvod nije označen “bez glutena”.
Kako odabrati med bez glutena?
Najbolji način da provjerite je li vaš med bez glutena je da pažljivo pročitate etiketu.
Prema Upravi za hranu i lijekove (FDA), svaka hrana označena da je bez glutena mora sadržavati manje od 20 dijelova na milion (ppm) glutena. Ovo je najniži nivo pouzdano otkriven i siguran je za većinu osoba koje slijede bezglutensku ishranu.
Međutim, označavanje proizvoda bez glutena je dobrovoljno. Kao takvi, neki proizvodi od meda bez glutena možda neće sadržavati ovo označavanje čak i ako je proizvod bez glutena.
Provjera sastojaka koji sadrže gluten na popisu sastojaka uvijek je dobra ideja. Ako sadrži pšenicu, ječam, raž ili sastojke napravljene od ovih žitarica, proizvod sadrži gluten.