Studentski budžet i pitanje kako do proteina

Finansije i bodybuilding

Bodybuilding je poznat kao jedan od najskupljih sportova koji postoje, a prilagođavanje finansija težnjama razvoja tijela, daleko najveći izazov rekreativaca i dijela profesionalaca koji nisu uspjeli osigurati kvalitetne sponzore.

Upravo zbog toga, neki od najvećih talenata sa odličnim genetskim predispozicijama izgube se u ovoj fazi kada treba dati najviše od sebe, kada većina bodybuildera radi i nekoliko poslova kako bi uspjeli pokriti sve troškove. Naravno, ako nisu rođeni pod sretnom zvijezdom i imaju roditelje koji su spremni da im sve to omoguće.

Kako je jednom studentskom budžetu ogromno opterećenje kupovina hrane bogate proteinima, neophodnim za izgradnju mišićne mase, u nastavku donosimo preporuke koje to bi to namirnice mogle odlično premostiti jaz između potrebe za proteinima, i finansija koje su ograničavajući faktor. Količine proteina su izražene u mjeri od 100 grama navedene namirnice.

Tuna u konzervi

Proteini: 22,8 grama

Bijelo riblje meso je ujedno jedan od najkvalitetnijih izvora proteina koji uopšte postoje na svijetu. Dok kupovina i priprema svježe ribe mogu biti veoma skupi, kvalitetan proteinski obrok u vidu mesa tune se može naći po dosta niskoj cijeni. Naravno, riječ je o konzervama.

Sardina u konzervi

Proteini: 23,7 grama

U marketima se obično među konzerviranom ribom prvenstveno mogu pronaći tuna i sardina, s tim da je ova druga morska riba jeftiniji izvor proteina. Uistinu, konzervirana jeste daleko manje ukusna od tune, ali gledano udio proteina u sastavu i dalje važi za vrhunsku namirnicu.

Grčki jogurt

Proteini: 10 grama

Prosječno pakovanje grčkog jogurta je još jedan genijalan i dosta jeftin izvor proteina. U našim krajevima grčki jogurt tek postaje popularan, pa se lagano počinje pojavljivati i u frižiderima marketa.

Mladi sir

Proteini: 14 grama

Mladi sir važi za izvor skoro pa čistog proteina sa veoma malo masti, i predstavlja jeftin i zdrav izvor gradivne materije mišića. Njegova konzumacija se posebno preporučuje tokom posljednjeg obroka u danu, baš zato što nije mnogo kaloričan a nosi mnogo proteina potrebnih mišićima.

Jaja

Proteini:  13 grama

Legendarna namirnica od koje bi bez problema mogao biti sačinjen svaki obrok u danu. Sjajan je izvor proteina, a u žumancu nosi i značajnu količinu masti pa bi jedino na taj dio trebalo obratiti pažnju ukoliko se konzumiraju u velikom broju. Najbolje od svega je što su jaja dosta jeftina, a što ih se kupi veći broj, to su i niže cijene.

Grah

Proteini: 21,4 grama

Gledano po bogatstvu sastava i odnosu cijene i kvaliteta, grah važi za vjerovatno i najbolju namirnicu koja postoji. U svom sastavu tako svaka boba graha sadrži veliku količinu proteina, ugljikohidrata i vlakana.

Leća

Proteini: 9 grama

Ova ne tako često korištena namirnica, ne samo da se može pohvaliti veoma bogatim i kvalitetnim sastavom, već je i ujedno među najjeftinijim izvorima proteina. Sadrži i značajnu kolinu ugljikohidrata i vlakana.

Podijeli članak