Najgora hrana koju ikada možete pojesti

Stvari za izbjegavanje

Budući da svaka ćelija unutar ljudskog organizma ima svoj životni vijek i da se tkiva tako obnavljaju, "gorivo" koje pogoni taj proces određuje i njihov konačni kvalitet. Ukratko, sami mi postajemo ono što jedemo, pa razloge za stope rasta teških i smrtonosnih oboljenja trebamo tražiti upravo u načinima naše ishrane.

Brojni su primjeri katastrofalno nekvalitetnih namirnica koje iz dana u dan jedemo i onda se čudimo efektima narušenog zdravlja. Kako bi pojednostavili priču o izbjegavanju zasićenih masnoća, soli, šećera, vještačkih zaslađivača i slično, jednostavno ćemo u nastavku navesti kojih to nekoliko namirnica predstavljaju najgoru moguću hranu koju nikako ne bi trebali jesti.

Gazirani sokovi

Ako je već rečeno u bezbroj istraživanja da šećer predstavlja glavnog uzročnika ozbiljnih problema sa debljinom i kardiovaskularnim oboljenjima, zar treba puno trošiti riječi o pićima koja sadrže suludu količinu šećera? Da li bi uopšte iko normalan pojeo pola čaše šećera da se nalazi u svom izvornom obliku?

Prerađena hrana

Sva hrana koja je prerađena, nikada, ali nikada, neće biti čista i sigurna kao hrana koju samu pravite. Kada se prave hamburgeri u kućnom okruženju, u faširano meso se dodaje par elemenata radi okusa i teksture i to je sve. Kada se to radi u restoranima brze hrane, posebno onim velikim multinacionalnim, lista hemijski dobijenih sastojaka korištenih za takav "perfektan" okus je ogromna, i zastrašujuća. Šta se sve melje i ubacuje u sastav viršli/hrenovki i pašteta, ostaje vašoj mašti, koliko god degutantno to moglo biti.

Pomfrit

Kao i sve prženo duboko u zagrijanoj masnoći ili ulju, bez obzira na okus, jednostavno nije zdravo. Jedna od fantastično ukusnih namirnica je i pomfrit, prženi krompir čije količine ispržene u istom ulju mogu biti ogromne, što je još jedan ne samo nezdrav, nego i jako opasan elemenat. Uz to, služe se sa mnogo soli, koja također nije dobra jer može odvesti do povišenog krvnog pritiska.

Čips

Slučaj kao i sa pomfritom, samo što kao bonus sadrži i akrilamid, dokazano kancerogenu tvar koja nastaje u reakciji između šećera i aminokiseline asparagin.

Slanina

Ljubitelji svinjskih proizvoda i slanine, trebali bi znati da ovakva vrsta prerađenog mesa sadrži ogromne količine zasićenih masti, soli i često ogromne količine konzervansa. Redovno konzumiranja pržene slanine dokazano povećava rizik od srčanog udara za čak 43 posto.

Krofnice

Američke krofnice osim fenomenalnog okusa karakteriše i to što važe za možda i najgoru namirnicu koju je uopšte moguće pojesti! Kombinacija je bijelog brašna, hrpe šećera i transmasnih kiselina, najgorih mogućih, čak gorih i od zasićenih masnih kiselina.

Margarin

Proizveden kao rezultat hemijskih reakcija, margarin je najgori namaz koji se može kupiti u marketima, i hrana kojom nikako ne želite hraniti svoju djecu. Neuporedivo je nezdraviji od putera, prepun je transmasnim kiselinama, pa je normalna stvar da povećava nivoe lošeg holesterola, uništava stjenke krvnih sudova i vodi do opasnih srčanih komplikacija.

Dijetalna "light" pića

Marketinški upakovana "zdrava alternativa" šećerom natrpanih gaziranih sokova, dijetalna (light) pića, obiluju sa nečim mnogostruko opasnijim. Umjetni zaslađivači koji stvaraju sladak okus a koji nema kalorija, varaju ljudska čula i mozak, a problem je što su ispitivanja jasno pokazala koliko je kancerogena i opasna ta vrsta tvari. Slika laboratorijskih miševa hranjenih sa hranom bogatom takvim zaslađivačima, sa izraslinama od karcinoma na brojnim mjestima na tijelima, nešto je što sve razumom obdarene ljude upućuje na to da bježe od takvih pića i svih drugih namirnica koje u svom sastavu imaju isto.

Podijeli članak