Neuništivi majstori: Oni su najstariji fudbaleri

Igrači bez roka trajanja

Profesionalizam i velika briga o rutinama treninga, ishrane i izbjegavanju poroka, naprosto mora rezultirati sporijim starenjem organizma i nekom vrstom prividne otpornosti na godine koje takvim sportistima ne predstavljaju ni blizu problem kao onima koji nisu živjeli takvim stilom života.

Njih osam ne samo da su važili za velike majstore i prije dvadesetak godina, nego i dan danas najboljim saigračima u klubovima koji im mogu biti djeca, i dalje imaju mnogo toga za prenijeti od svog bogatog fudbalskog znanja i iskustva.

8. Andrea Pirlo (37 godina)

Italijanska ali i ujedno legenda svjetskog fudbala maestralni Andrea Pirlo, 19. maja puni 38 godina, ali to mi uopšte ne smeta da i dalje svojom fudbalskom magijom zadivljuje publiku. Član je New York Cityja od 2015. godine, kada je završio karijeru u Ligama petice i skinuo dres Juventusa.

7. Jean-Francois Gillet (37 godina)

Belgijski čuvar mreže Jean-Francois Gillet, od 2016. godine nastupa za klub u kom je i napravio prve fudbalske korake - Standard Liege. U karijeri je najbolje dane proveo čuvajući mreže nekoliko timova Srie A.

6. Eidur Gudjohnsen (37 godina)

Čovjek kog prvenstveno pamtimo po nastupima u dresu Chelseaja i Barceloni, osmu godinu nakon napuštanja Camp Noua, i dalje igra fudbal. Od prošle godine je član Moldea.

5. Ricardo Carvalho (38 godina)

Neuništivi Portugalac Ricardo Carvalho, već godinama je "na zalasku karijere", a kao takvog ga je Jose Mourinho doveo u Real Madrid 2010. godine. Međutim, Carvalho kao da je neuništiv, te i dalje igra, a nakon Monaca, bogatstvo je nastavio slagati u redovima Shanghai SIPG-a, čiji je član postao prije par dana.

4. Gianluigi Buffon (38 godina)

Karijera započeta 1995. godine i prvi nastup u dresu Juventusa 2001. godine, priča je koja se nastavlja pisati i duže od dvije decenije, a najzanimljivije od svega je to što legendarni Gianluigi Buffon i dan danas brani na maestralnom nivou i nikada nije imao određene padove u karijeri, što bi u neku ruku bilo i normalno. Sve to ga čini vjerovatno i najvećom golmanskom legendom ikada. Uskoro "Giggi" puni 39. godinu života.

3. Roy Carroll (38 godina)

Čuvar mreže koji dolazi iz Sjeverne Irske, i kom u biografiji piše da je bio uposlenik jednog Manchester Uniteda, West Hama, Rangersa, i brojnih drugih klubova, 22. godinu zaredom fudbal igra na profesionalnom nivou i još ne posustaje. Trenutno je član Linfielda čiji dio je postao prošle godine.

2. Francesco Totti (40 godina)

Dok za golmane možda i nije toliko nevjerovatno da se ni sa ulaskom u petu deceniju života ne žele prestati baviti onim što najbolje znaju, za jednog napadača to je veoma rijetka situacija. Međutim, ne radi se o "običnom" fudbaleru, Francesco Totti je legenda, ikona fudbala i čovjek kog poštuju i najveći rivali Rome. Jednostavno, svaki ljubitelj sporta odaje priznanje velikom Francescu Tottiju koji je 27. septembra napunio 40 godina.

1. Shay Given (40 godina)

Irac rođen 20. aprila 1976. godine kog veoma dobro znaju ljubitelji fudbala zbog njegovih nastupa za New Castle, Manchester City i druge klubove engleskog Premiershipa, vremenu odolijeva zarađujući platu kao član Stoke Cityja za kog nastupa od 2015. godine.

Podijeli članak