Kardio sprave kojima se uporedo i jačaju mišići

Izbor najboljih

Kardio sprave ne moraju izričito biti samo one kojima se do iznemoglosti troše kalorije i prolijevaju litri znoja, jer postoje i sprave koje istovremeno zahtijevaju jače učešće više grupa mišića, pa tako ostavljaju dvostruki učinak na tijelo vježbača.

Sprava za veslanje

Pored standardne sprave za veslanje sa velikim kilažama, postoji i kardio sprava za veslanje koja omogućava prave veslačke pokrete približne težine koja dobro dočarava veslanje u kajaku. Izvodeći ovu kardio vježbu, aktiviraju se skoro pa svi mišići tijela, kako leđa i ruku, tako i nogu i gluteusa koji također izvršavaju dio procesa odgurivanja tijela i pokretnog sjedala od platforme za stopala.

Veslanjem kao kardio spravo, ne samo da se tope kalorije i samim tim smanjuju masne naslage, već se istovremeno jačaju i grade mišići kroz napore mnogo složenije od ostalih vidova aerobnih vježbi.

Air bike

Složenija verzija bicikla sa ručkama koje iziskuju i učešće gornjeg dijela tijela u procesu, brutalna je kardio sprava koja omogućava potrošnju neslućeno velikog broja kalorija već unutar samo jedne minute. Crossfiteri su je vratili iz prošlosti, budući da se dosta davno takva sprava koristila i to najčešće za fizikalne terapije. Ventilator koji se nalazi naprijed, pruža neograničeni otpor ma kojom brzinom da se pedale okreću i povlače ručke.

Kosa traka za trčanje

Prva sprava koja svima pada na pamet kada se spomene kardio je traka za trčanje. I u ovom, najefikasnijem slučaju također je traka za trčanje našla svoje mjesto, ali ne obična, nego kosa verzija trake koja simulira uspon. Uz to, važno je napomenuti da se ovdje ne misli na lagano trčanje na njoj, već na jači intenzitet ili sprint koji u kratkim intervalima koliko je to moguće, aktiviraju čitav niz procesa koji za rezultat imaju ekstremnu potrošnju kalorija i topljenje masnih naslaga, poboljšanje kondicije i jačanje mišića.

Podijeli članak