Deset najboljih vježbi za isklesan stomak

Za trbušnjake iz snova

Trbušni mišići za razliku od svih ostalih, čak i ako se kvalitetno ojačaju i izgrade, i dalje se neće vidjeti ukoliko ih prekriva naslaga masnoće. Stoga, nije ni čudo što ih ljudi smatraju najkomplikovanijom grupom mišića, kojoj treba pristupiti na drugačiji način od onog klasičnog.

Budući da ih je potrebno prvo razviti, a zatim im pomoći da se "otkriju", uz kvalitetnu dijetu koja je osnova atraktivnog six-packa, određene vježbe i same rade dvostruki posao, pa se zato posebno preporučuju.

1. Ruski zaokret (russian twist)

Russian twist je defitnitivno jedna od najefikasnijih vježbi za stomak, te pored verzije s pločom ili bučicom, jedna od najboljih vježbi koje se mogu izvoditi sa kettlebellom. Serija sa po 10 ponavljanja zaokreta na svaku stranu, dovoljna je za snažno aktiviranje kompletnih trbušnih mišića.

2. Kettlebell vjetrenjača

Odlična složena vježba sa velikom rotacijom, slično ruskom zaokretu pogađa mišiće jezgre, posebno one bočne. Izvodi se tako što se kuk izvija na jednu stranu, sve dok slobodna ruka ne mogne dotaći tlo. Istovremeno, kettlebell u drugoj ruci ostaje visoko iznad tijela.

3. Viseće podizanje nogu

Profesionalcima vjerovatno i najomiljenija vježba za trbušne mišiće, koja ne samo da snažno steže, već i maksimalno isteže vlakna abdomenalnih mišića. Držeći se za vratilo, noge sa blago savijenim koljenima se podižu prema gore, a na kraju se mogu i nageti u jednu stranu kako bi efekat bio i veći.

4. Gorila trbušnjaci na vratilu

Vježba dosta slična visećem podizanju nogu, ali ujedno i složenija. Hvat se uzima sa suprotne strane, podiže se u "chin-up" poziciju gdje je brada iznad vratila, a zatim se cijeli pokret završava podizanjem nogu sve do prsa.

5. Trbušnjaci sa kotrljajućom šipkom

Trbušnjaci sa kolutom su poznati kao veoma kvalitetna vježba za mišiće jezgre, a ona se može izvoditi čak i bez tog specifičnog dijela opreme u okolnostima teretane. Sve što je u tom slučaju potrebno je šipka sa fiksiranim manjim pločama tegova.

6. Trbušnjaci s kablom

Jedan od klasičnih pokreta za izgradnju trbušnih mišića. Izvodi se sa koljena, na način da se kablovi drže objema rukama uz vrt, te se gornji dio tijela savija iz sjedećeg u položaj naklona. Pritom trbušni mišići odrađuju veliki posao koji u svakom trenutku može biti i dodatno otežan povećavanjem težine na spravi.

7. Bočni jackknifes trbušnjaci

Oblikusi kao bočni mišići jezgre tijela, mogu se vježbati sa nizom vježbi od kojih je ova najkvalitetnija koja se može praviti bez dodatne opreme. Jackknifes trbušnjaci su verzija trbušnjaka kod kojih se ispravljene noge podižu istovremeno sa gornjim dijelom, što se isto događa i kod bočne verzije prikazane na fotografiji.

8. Plank

Čuvena plank vježba, ili u prevodu "daska", vježba je izdržljivosti koja utiče na jačanje kompletne mišićne jezgre tijela. Oslanjajući se na podlaktice i nožne prste, cilj je izdržati što je moguće duže u plank pozi.

9. Uvlaćenje nogu na lopti

Vježba koja zahtijeva veliku dozu ravnoteže i balansa mišića, suprotna je od ranije spomenutih trbušnjaka sa kotrljajućom šipkom. Dok su tamo noge fiksirane i gornji dio tijela se pomiče, u ovom slučaju su ruke te koje ostaju fiksirane na tlo, a noge se kreću od ispravljene do savijene poze i povlače se prema prsima.

10. Trbušnjaci s potiskom

Vježba koja faktički predstavlja kombinaciju bench potiska (prvenstveno kontra-kosog) i trbušnjaka, izvodi se sa kratkom šipkom i manjim kilažama. Pored samog izbačaja šipke, ovdje je cilj i podizanje u sjedeći položaj sa dodatnim opterećenjem trbušnih mišića. Šipka se tokom izvođenja pokreta pokušava držati u što višoj tački, a sve završava sa sjedećim položajem i rukama ispravljenima visoko iznad glave.

Podijeli članak