Tri namirnice koje treba izbjegavati za doručak

Za energiju tokom dana

Prvi obrok u danu u mnogome određuje nivoe energije i raspoloženje s kojim ljudi obavljaju svoje dnevne obaveze i mnogobrojne izazove koji ih očekuju. Baš zbog toga stručnjaci smatraju doručak najvažnijim obrokom, jer on stvara "temelj" za sve ostale nutrijente koji dospijevaju u želudac tokom dana.

Ova tema ima svoju posebnu težinu, s obzirom na to da najveći dio osoba svoj doručak bazira na potpuno pogrešnim namirnicama. Neki od njih su čak ubijeđeni da dan počinju na zdrav način, a u stvari rade potpuno suprotno.

Voćni sokovi kao prvi elemenat za eliminaciju

Priča o prirodi i brojnim vitaminima sadržanim u voćnim sokovima, propaganda je na kojoj se zarađuju milioni dok istovremeno ljudi koji su ubijeđeni u to da se zdravo hrane, u svoje organizme unose sulude količine izazivača zdravstvenih katastrofa poznatog kao šećer.

Upravo zbog toga što voćni sokovi prije svega sadrže količine šećera često jednake onima koji se nalaze u gaziranim pićima, a onda i zbog konzervansa, boja i svih ostalih "hemija", jednostavno ne bi trebali biti dio doručka. Ako se žele postići efekti iz reklama, tada je jedini pravi način lično cijeđenje voća.

Peciva od bijelog brašna

Od pekarskih proizvoda, generalno su dobri samo oni crni sa cijelim sjemenkama, a kada je riječ o doručku kao prvom obroku u danu, tada potreba za složenim ugljikohidratima igra posebno važnu ulogu. Pekarski proizvodi kakve svi volimo, brzo daju energiju, ali isto tako i brzo ostavljaju tijelo "bez goriva". Kada se tome dodaju i brojni aditivi, te velike količine šećera i soli u pecivima, postaje jasno da nisu dobar izbor koliko god bili ukusni.

Pecivo sa crnim brašnom i cijelim sjemenkama kombinovano sa nekim zdravim namazom, zobene pahuljice ili slični izvori složenih ugljikohidrata, osjećaj sitosti i energije će održati na visokim nivoima četiri ili pet puta duže.

Salame, majoneza i slične masne i "teške" namirnice

Svaki doručak koji podsjeća na doručak standardnih fizičkih radnika, nije i ne može biti dobar ako se živi manje aktivnim životom. Hljeb sa majonezom i drugim dodacima, salamama, sudžukama i drugim "teškim" i masnim namirnicama, sporo su probavljivi i previše kalorični. Sve to ljudski organizam kog očekuje dan sa blagim i umjerenim aktivnostima teško podnosi, a pritom ostaje uskraćen za potrebna vlakna, vitamine i minerale koji bi se mogli unijeti pametnijim izborom doručka.

Podijeli članak