15 najboljih namirnica za borbu protiv sala

Istopite masne naslage

Odabir hrane koja se unosi u organizam, direktno je vezan za način funkcionisanja tijela i u konačnici za sam krajnji izgled i tjelesnu formu. Stoga, sve osobe koje imaju problema sa viškom masnih naslaga, a statistički gledano takvih je većina na našem podneblju, morale bi za svoje obroke birati namirnice koje ne samo da neće poticati taloženje dodatnih količina sala, već imaju suprotan efekat i uz gradnju mišića pomažu topljenju naslaga.

Budući da se među preporučenim namirnicama nalazi čak 15 njih, svi oni koji žele poraditi na svojoj tjelesnoj formi, trebali bi svoje obroke temeljiti upravo njima i njihovim kombinacijama.

Orašasti plodovi

Kao spoj proteina, nezasićenih masnih kiselina i vlakana, orašasti plodovi važe za neke od najkvalitetnijih namirnica koje se uopšte mogu unijeti u organizam. Jednostavno su idealne za međuobroke i kroz male porcije borbu protiv osjećaja žestoke gladi koji obično rezultira katastrofalnim prejedanjem.

Mliječni proizvodi

Kada se konkretno misli na mlijeko sa slabijim udjelom masti, jogurt i mladi sir, jednostavno se može reći da su to namirnice koje teško da mogu imati bilo kakvu drugu zamjenu. Svojim bogatim sastavom i pametno korišteni, odlični su borci protiv debljine, a najbolji dodatak je taj što su bogati kalcijem pa promovišu snagu i zdravlje kostiju.

Jaja

Tako malu a tako kompletnu namirnicu je jednostavno nemoguće pronaći u prirodi. Jaja predstavljaju spoj proteina i masnoća, od kojih svaka ima svoje zadatke nakon konzumiranja, pa se slobodno može reći da pomažu izgradnju mišića, održavaju sitost, i ukoliko se ne pretjera sa brojem žumanaca, pomažu topljenju masnih naslaga.

Pileće i ćureće meso

Bijelo meso je šampion u bogatstvu proteinima i samim tim pomoći izgradnji mišićnih vlakana. Faktički, bez premca drži mjesto broj 1 u lancu ishrane fitness i bodybuilding profesionalaca, a ponajviše zato što uz sve prednosti ima zanemarivo malo masnoće.

Bobičasto voće

Bobičasto voće u svim svojim oblicima, male su vitaminske i mineralne bombice koje pored opskrbljivanja organizma važnim mikronutrijentima, proizvode i osjećaj sitosti te smanjuju problematičnu želju za slatkišima.

Kikiriki puter

Jedan od nutricionističkih velikana, kikiriki puter je namirnica bogata proteinima i zdravim mastima, pa tako pomaže izgradnji mišića i topljenju naslaga sala, a uz sve to pomaže i poboljšanju produkcije testosterona u organizmu.

Riba

Najkvalitetnije i najzdravije meso koje se može općenito pojesti je meso ribe. Prebogato je proteinima i uz piletinu je najbolji izvor tog makronutrijenta koji se može naći u prirodi, samo zbog cijene i komplikovanosti pripreme nije prvo na listi popularnosti. Uz to, riba je bogata i Omega-3 masnim kiselinama, koje čuvaju srce i čak pomažu sagorijevanju tjelesnih masnoća - idealno za svaku dijetu. 

Grejpfrut

Agrum kog iznimno poštuju svi nutricionisti, ali i ljekari specijalisti upoznati sa njegovim dejstvima na regulaciju nivoa šećera u krvi, lučenje inzulina i općenito poboljšanje efikasnosti metabolizma. Štaviše, niz naučnih istraživanja je potvrdilo da se svježi grejpfrut svojim prisustvom u probavnom sistemu sam obračunava s masnim naslagama u organizmu.

Zeleni čaj

Ekstra zdravi napitak sa naširoko poznatim sposobnostima detoksikacije, poboljšava sagorijevanje kalorija i zbog toga važi jedno od najcjenjenijih zdravih napitaka na svijetu.

Ljute papričice

Mali i veoma zdravi izvori vitamina i minerala, posebno krasi kapsaicin, supstanca dobro poznata po "palećem" efektu, a koja znatno ubrzava funkcionisanje metabolizma.

Zeleno povrće

Ukratko, nijedan zdravi sistem ishrane ne može postojati bez prisustva zelenog povrća. Ljudskom tijelu su svakoga dana potrebne ciljane količine mikronutrijenata, a koji se u jako velikim količinama nalaze upravo u zelenom povrću. Špinatom i sličnim zelenim povrćem, snažno se bori protiv slobodnih radikala, a isto tako zbog male kaloričnosti potiče i topljenje masnih naslaga.

Žitarice sa cijelim sjemenkama

Najbolji izvor složenih ugljikohidrata su bez premca cijele sjemenke žitarica, kao i sva jela bazirana na njima. Bogatstvom vlaknima pružaju dugotrajni osjećaj sitosti, sporo podižu šećer u krvi i idealne su kao saborci u borbi za top formu.

Grah i mahunarke

Grah i mahunarke važe za neke od najboljih izvora biljnih proteina, iznimno su bogate vlaknima, kao i ostalim mikronutrijentima. Poznato je da mogu dobro zasititi i duže držati taj osjećaj. Sve to ih čini odličnim izborom tokom borbe sa topljenjem sala.

Maslinovo ulje i druge nezasićene masti

Nezasićene masnoće općenito su obdarene sposobnošću da pomažu tijelu da sagori sopstvene masne naslage. Uz to, čuvari su srca i kardiovaskularnog sistema, pa bi trebale biti dio trpeze svakoga dana. To što su masti, znači da su bez obzira na sve iznimno kalorične, pa jedino treba voditi računa o tome da se ne pretjeruje sa konzumiranim količinama jer tada mogu sputati plan mršanja.

Whey proteinski prah

Najprodavaniji i najcjenjeniji suplement na Planeti bez kog dan ne može zamisliti niti jedan profesionalni sportista, jednostavno je čisti protein bez masnoća i kaloričnih zaslađivača. Sve to proteinski prah sirutke čini poželjnim u svakoj fazi dostizanja fitness ciljeva.

Podijeli članak