Pet jasnih simptoma da unosite premalo proteina

Signali tijela

Unos dovoljne količine proteina u organizam svakoga dana je jako važna stvar za neometano funkcionisanje brojnih vitalnih funkcija ljudskog tijela. Pored najpoznatije funkcije izgradnje mišićnih vlakana, proteini su generalno najvažnija tvar za izgradnju i razvoj svih tjelesnih tkiva, uključujući tu i kožu, kosu, nokte, pa i same unutrašnje organe zajedno sa srcem i mozgom.

Zbog svega toga, tijelo će veoma brzo početi slati signale kao znakove uzbune, čim dođe u situaciju da ima ograničen pristup ovom važnom makronutrijentu. Pet signala često možemo prepoznati i na samima sebi.

1. Žudnja za slatkišima

Proteini se sporije razgrađuju u probavi od ugljikohidrata i samih prostih šećera, a ako se ishrana prvenstveno bazira na toj vrsti hrane, tijelo će se prema šećeru i slatkišima početi ponašati kao tijelo ovisnika prema heroinu ili nekoj drugoj drogi. Slatkiši ekstremno brzo podižu šećer u krvi, i isto tako ekstremno brzo ga obrušavaju do osjećaja bezvoljnosti. Zbog toga je konbinovana ishrana sa ugljikohidratima i proteinima uvijek najbolja, jer oni sav taj proces usporavaju i omogućavaju čovjeku da se osjeća bolje.

2. Niski energetski nivoi

Zbog loše ishrane tijelo nije u mogućnosti da ispuni sve svoje potrebe za različitim nutrijentima među kojima su proteini posebno važni pa cijelu svoju produkciju usporava. To za posljedicu ima i sam osjećaj nedostatka energije.

3. Opadanje kose

Opadanje kose može biti povezano sa cijelim nizom uzroka, a nedostatak proteina u ishrani je jedan od njih. Jednostavno, ukoliko se zna da proteini važe za gradivne tvari svih tkiva, postaje malo jasnije što prilikom njihovog nedostatka kosa može biti jedan od dijelova koji posebno ispaštaju.

4. Žudnja za hranom bogatom proteinima

Signali koje tijelo šalje u vidu žudnje za određenom hranom, uvijek imaju mnogo veću težinu nego što nam se to čini. U slučaju žudnje za proteinima bogatom hranom, sve treba shvatiti kao poruku organizma koji je "na rezervi" da se dopuni prijeko potrebnim gorivom.

5. Sporo zacjeljivanje rana

Možda i najjasniji prikaz procesa koji obavljaju proteini kao gradivna tvar u ljudskom organizmu imamo tokom procesa zacjeljivanja rana. Jednostavno, ako ima pristup nedovoljnoj količini proteina, sve to će mnogo duže trajati nego što bi bilo normalno. 

Šta je rješenje?

Ishrana treba biti obogaćena hranom koja u svom sastavu ima veće količine proteina. Tu se može raditi o svim vrstama mesa, mliječnim proizvodima, pa čak i povrću poput graha i leće.

Uz to, dodatna pomoć uvijek spremna da riješi ovaj problem su i suplementi, pa ne treba ni biti čudno što je najprodavaniji i najcjenjeniji sportski suplement upravo protein, bez kog nijedan profesionalni sportista ne može zamisliti svoj plan ishrane, posebno nakon treninga i mečeva kada je tijelu potreban oporavak.

Podijeli članak