Zašto su "brze" dijete opasne po zdravlje

Sa zdravstvenog aspekta

Iako se trude da klijentima pomognu da što kvalitetnije transformišu svoja tijela u njihove najbolje moguće verzije, fitnes stručnjaci su jednoglasni u tome da od naglih i rigoroznih faza mršanja i nabacivanja mase ima više negativnih nego pozitivnih efekata.

Takozvani "jo-jo efekat" dobro je poznat poznavaocima funkcija ljudskog organizma, i sve osobe koje su probale brzo smršati, na bolan način su osjetile njegovo značenje.

Masne ćelije koje su višestruko multiplicirane u organizmima pretilih osoba, prilikom brzog mršanja i njihovog prisilnog pražnjenja, i dalje ostaju na svojim mjestima, spremno čekajući prve veće količine hrane da bi buknule kao nikada ranije. Baš zbog toga, ishod brzih i naizgled uspješnih dijeta, već nakon nekoliko mjeseci postaje takav da masne naslage postaju veće nego ikada, a kazaljka na vagi ubrzana ka rekordnim ciframa.

Ono što posebno fitnes stručnjacima smeta u pogledu brzih i drastičnih dijeta je ogromno gubljenje i samih mišića, što za posljedicu ima slabljenje organizma i davanje dojma skoro iste tjelesne figure, samo umanjene veličine.

Razlog više zašto bi se umjesto dijeta trebalo poraditi na sveukupnoj promjeni životnih navika i prelaska na raznoliku, zdravu ali istovremeno nutricionistički potpunu ishranu, dali su i istraživači medicinskog magazina New England Journal of Medicine, objavivši veoma ozbiljna i upozoravajuća saznanja, o čemu detaljnije u nastavku.

Efekat "brzih" dijeta na zdravlje

Analiziravši kroz četiri godine podatke skoro 10.000 osoba oba pola koje boluju od bolesti srca, a koje su životne dobi između 35 i 75 godina, istraživači čuvenog magazina su jasno zaključili da rigorozne i kratkoročne dijete imaju poguban efekat na zdravlje srca. Evo i zašto:

Među ispitanicima oni sa najvišim promjenama tjelesne mase tokom četverogodišnjih analiza, imali su čak 124 posto više smrtnih slučajeva od pacijenata čija je kilaža bila stabilna. Također, oni koji su često gubili i dobijali na težini, imali su 117 posto više srčanih napada i udara.

Tako je i ova grupa naučnika okupljena ispred zdravstvenog magazina New England Journal of Medicine, još jednom poručila ljudima širom svijeta da je za preveniranje srčanih oboljenja najvažnije redovno kretanje i održavanje zdrave tjelesne mase, te da za popravljanje tjelesne forme treba urediti kompletan pristup životnim navikama, ne samo mjesec, dva ili tri, jesti po nekim strogo određenim pravilima i onda se vratiti na staro.

Podijeli članak