Neuništivi kraljevi sa preko 700 mečeva u eliti

Važnost zdravog života

Držati se perfektno svih pravila i živjeti životom profesionalnog sportiste tokom cijele karijere, jeste monotono i nekada jeste dosadno, posebno kada se zna koliko to predstavlja odricanja za jednog mladog čovjeka u najboljim godinama, ali neminovno odgađa i usporava negativne efekte starenja i čini tijelo izdržljivijim i mlađim nego što stvarno jeste. Najbolji dokaz za to su oni, fudbaleri koji su još i prije okončanja karijera stekli statuse legendi.

Ove moderne legende imale su snage i umijeća skupiti preko 700 nastupa za svoje, neke od najvećih klubova elitnog ranga, te se lavovski decenijama nositi sa navalama najvećih talenata koji su upravo igrali na njihovim pozicijama i činili sve da se domognu njihovih mjesta. Kada se spomene bilo koje od tih deset imena, pravi ljubitelji fudbala će iz poštovanja prema njima uvijek ustati na noge.

10. Alessandro Del Piero

Juventusova legenda Alessandro Del Piero, čovjek je sa najviše nastupa za torinski klub ikada. U 19 sezona koliko je proveo u crno-bijelom dresu, skupio je čak 705 nastupa. Del Piero je definitivno još mogao igrati na najvišem nivou, a kako nije želio nastupiti niti za jedan klub iz Evrope, igrao je još u Australiji i Aziji, nakon čega je završio svoju fascinantnu karijeru nevjerovatnog profesionalca.

9. Steven Gerrard

Najomiljenija ličnost Anfielda, bez ikakvih sumnji je još tokom karijere postao Steven Gerrard. Ovaj velikan je skupio 710 nastupa za Redse, a kako je imao još energije u nogama, odigrao je još jednu sezonu u SAD-u za tim LA Galaxyja nakon čega se definitivno oprostio.

8. John Terry

Stub odbrane Chelseaja koji je protivničke napade demolirao sve od 1998. godine do danas, nastupio je 717. puta za svoj jedini klub, te se još uvijek nije odlučio da li će svoju veliku karijeru nastaviti još koju sezonu u nekom klubu sa manjim ambicijama ili će ipak reći ‘zbogom’.

7. Jamie Carragher

Liverpoolov dugogodišnji centralni odbrambeni igrač, od 1996. do 2013. godine je bio više nego pouzdani komandant odbrane. Veoma vitalan i snažan, a pored toga i odan svom matičnom klubu za koji je nastupio 737 puta. Carragher je još prije odlaska u penziju zaradio status legende kluba.

6. Raul Gonzalez

Napadač kog i godinama nakon završetka karijere neizmjerno poštuju čak i navijači rivalskih klubova. Raul je u svojoj impozantnoj i tužno završenoj eri na Santiago Bernabeu skupio 741 nastup, a život velikog profesionalca ga je učinio dovoljno vitalnim da nakon toga još dvije sezone odigra za Schalke, dvije za katarski Al-Sadd, pa i još jednu za New York Cosmos.

5. Xavi Hernandez

Barcelonin velikan Xavi Hernandez, u prvom timu jednog tako velikog kluba koji je stalno u vrhu svjetskog fudbala, ne samo da je nastupao punih 17 sezona, već je do posljednje bio glavni motor cijele ekipe. I u njemu je snage ostalo nakon 767 nastupa, pa je od 2015. godine dio katarskog Al-Sadda.

4. Francesco Totti

Čovjek koji je u jednom jedinom timu kojeg ima u svojoj biografiji, stekao status jedne od najvećih legendi fudbala svih vremena, tek par mjeseci prije svog 41. rođendana je odlučio reći zbogom voljenom klubu za koji je nastupio nevjerovatnih 786 puta. Možda i najzanimljivije je to što se s takvim bremenom godina Totti i dalje odlično osjeća i čak ni na oproštaju nije mogao sa sigurnošću reći da odlazi u penziju jer igrati još uvijek na veoma visokom nivou itekako može.

3. Javier Zanetti

Završiti karijeru profesionalnog fudbalera i odmah sjesti u fotelju potpredsjednika kluba, to može samo onaj ko je godinama na terenu sticao svoj status beskompromisnom borbom za svoj dres. Javier Zanetti je jedan takav profesionalac koji je za svoj Inter nastupio 858 puta, i kao svi “neuništivi kraljevi” sa ove liste, kada se povukao i dalje je bio toliko spreman da je imao snage za sigurno još par dobrih sezona.

2. Paolo Maldini

Legenda AC Milana, strašni je defanzivac za kog mnogi kažu da takav neće ni biti više rođen. O njemu sasvim dovoljno govori broj 902 – toliko je puta nastupio za Rossonere. Nevjerovatno zvuči da je razmak između njegovog prvog Evropskog kupa (stari naziv) i posljednje osvojene Lige šampiona, čak 18 godina!

1. Ryan Giggs

Svi klubovi imaju neke svoje legende, a njihova dostignuća pokazatelj su i veličine samog kluba. Manchester United može biti ponosan što je u svojim redovima imao Ryana Giggsa, čovjeka koji je u crvenom dresu nastupio posve nestvarna 963 puta. Koliko je življenje striktno sportskog života i klonjenje svih stvari koje degradiraju zdravlje, od presudnog značaja za vitalnost i u godinama zrele dobi, ništa bolje ne pokazuje od potpuno nezamislive scene u vrhunskom fudbalu, kada je Giggs kao privremeni trener prvog tima odlučio da skine odijelo, obuče dres i uvodeći samoga sebe u igru  momcima pomogne na terenu. 

Podijeli članak