Jedenje čokolade može poboljšati funkcije mozga

Zaključak istraživanja

Nakon što je već odavno poznato  da čokolada smanjuje rizik od srčanih oboljenja, smanjuje krvni pritisak, pa čak i omogućava sportistima bolje performanse, posljednja istraživanja su ponudila jasne dokaze da konzumiranje čokolade pozitivno djeluje na funkcije mozga.

Rezultati analize obuhvatili su niz studija koje su obuhvatile uticaj čokolade na nekoliko funkcija mozga kakve su sposobnost memorije, obrada vizuelnih informacija, te kognitivne sposobnosti koje su posebno praćene kod osoba starije životne dobi.

"Ako pogledate osnovni mehanizam, kakaovi flavanoli imaju pozitivne efekte na kardiovaskularno zdravlje i mogu povećati volumen cerebralne krvi u zubnom gipsu hipokampusa. Ova struktura je posebno pogođena starenjem, a time i potencijalni izvori nestabilnosti povezane sa starenjem"", naveli su autori istraživanja dr. Valentina Socci i Michele Ferrara sa L'Aquila univerziteta u Italiji.

Iako većina istraživanja stoji u vezi sa efektima na stanje starijih osoba, činjenica je da čokolada, a naročito tamna, u svom sastavu nosi mnogo antioksidantnih jedinjenja biljke kakvi su flavanoli, koji bi zbog svojih specijalnih uticaja trebali biti dio ishrane svakoga dana. Najvažnije je obratiti pažnju na to da čokolada sadrži najmanje 70% kakaovca u svom sastavu, te naravno, da treba imati na umu da količina šećera u prosječnoj čokoladi i njegovi negativni efekti nadilaze pozitivne efekte kakaovca.

Rezultati su pokazali potencijal flavanola kakaa da poboljša i zaštiti spoznajne procese kod osoba koje s tim imaju problema. On također smanjuje rizik nastanka nekih kardiovaskularnih oboljenja", rekla je Valentina Socci s univerziteta L'Aquilla u Italiji.

Podijeli članak