Zašto se preporučuje izbjegavanje bijelog hljeba?

Dovoljno vrijedni razlozi

Nijedan ozbiljan nutricionista na svijetu među preporučenim namirnicama za konzumiranje neće navesti najpopularniji i ljudima najomiljeniji bijeli hljeb. Ako ste se pitali zbog čega su peciva od bijelog brašna na nekoj vrsti nutricionističke crne liste, dovoljno će biti da pročitate koje to tri promjene se u tijelu počinju dešavati nakon uvođenja restrikcije.

1. Porast nivoa energije i poboljšanje probave

Dok peciva od bijelog brašna podižu šećer u krvi i na neki način predstavljaju same kalorije, hljeb i peciva od crnog brašna sa cijelim sjemenkama mnogo se sporije razlažu, predstavljajući tako dugotrajniji izvor energije. Glavna razlika je u prisustvu vlakana koja pomažu funkcionisanju probavnog sistema.

2. Mnogo rjeđe prisutan osjećaj gladi

To što bijeli hljeb i peciva istog sastava predstavljaju namirnicu čiji glikemijski indeks je veoma visok, znači da u kratkom roku nakon obroka šećer u krvi dostiže dramatično visoke nivoe, a zatim se i isto tako brzo spuštaju ispod poželjnih nivoa, pa se brzo javlja ponovni osjećaj gladi. Kod peciva sa crnim brašnom i cijelim sjemenkama koji imaju nizak glikemijski indeks, sve se događa daleko sporije, pa od iste količine hrane ovoga kvaliteta, osjećaj sitosti traje nekoliko puta duže.

3. Smanjenje vodenosti tijela - Prividno instant mršanje

Prva faza mršanja koja je uvijek najbrža, u stvari i nije pravo mršanje već tipično izbacivanje viška vode iz organizma, ali daje više nego vidljivu razliku i vizuelno i na vagi. Ugljikohidrati zadržani u tijelu, svakim svojim uskladištenim gramom u nekom od oblika, vezuje i do četiri puta veću količinu vode od sopstvene, pa je logičan slijed događaja da se eliminisanjem hljeba iz ishrane tjelesna forma počinje ubrzano brusiti smanjujući vodenost tijela iz dana u dan.

Podijeli članak