Šta će se desiti vašem tijelu ako prestanete jesti hljeb?

Dobre i loše posljedice

Dijete s niskim unosom ugljikohidrata su sve popularnije, a najčešće se iz ishrane izbacuje upravo hljeb.  Bez obzira na to da li ste iz ishrane izbacili rafinirane žitarice, cjelovite žitarice ili ugljikohidrate općenito, učinci ovih odricanja na vaše zdravlje mogu široko varirati.

Šta će se desiti vašem tijelu ako prestanete jesti hljeb?

Od korisnih prednosti, do efekata koji nisu i baš toliko sjajni, u nastavku pogledajte šta će se desiti vašem tijelu ako iz ishrane izbacite hljeb i ostale pekarske proizvode:

Gubitak kilograma

Kada smanjite unos ugljikohidrata, prvo što primijetite je kako vaša težina izuzetno brzo pada. Ali masa nije ono što gubite, već voda. Kada se ugljikohidrati čuvaju u tijelu u obliku glikogena, svaki gram ugljikohidrata skladišti tri do četiri puta veću težinu u vodi. Čim smanjite ugljikohidrate i počnete koristiti zalihe glikogena, izgubit ćete dobru količinu vode.

Osjećate se kao da imate gripu

Ugljikohidrati su glavni izvor energije u mozgu. Kada čovjek smanji unos ugljikohidrata, zalihe glikogena se smanjuju i troše. Kada glikogen nestane, vaše tijelo razgrađuje masnoću i povećava proizvodnju ketona. Rezultat povećanja ketona u tijelu su suha usta, umor, slabost, loš zadah, vrtoglavica, nesanica i mučnina. U suštini, osjećate se kao da imate gripu.

Povećana žudnja za slatkom hranom

Nedavno istraživanje objavljeno u American Journal of Clinical Nutrition sugeriše da smanjenje unosa ugljikohidrata aktivira centre ovisnosti u mozgu, što dovodi do naknadnih žudnji. Ipak, odlučujući se za cjelovite žitarice bogate vlaknima, možete spriječiti pad nivoa šećera u krvi kako bi se spriječila i pojava žudnje.

Povećanje razine masne kiseline u tijelu

Vrsta ugljikohidrata koju izbacujete iz ishrane može napraviti veliku razliku u cjelokupnoj razini masnih kiselina u tijelu (nazvanih i palmitoleinska kiselina). Povećanje tjelesne razine masnih kiselina, povećava i rizik od bolesti srca i dijabetesa tipa 2. S druge strane, integralne žitarice mogu poboljšati razinu holesterola u krvi i smanjiti rizik od srčanih bolesti, gojaznosti i dijabetesa tipa 2.

Nedostatak važnih minerala i vitamina

Cjelovite žitarice odličan su izvor željeza, magnezijuma i B vitamina, a svi su kritični za održavanje dobre energetske razine tijela. Mnogi ljudi pate od nedostatka magnezija, što u potpunosti usporava funkciju vašeg tijela.

Smanjen unos vlakana i neredovna probava

Unos integralnih žitarica je glavni način unosa vlakana u vaš organizam. Vlakna pomažu u stabilizaciji razine šećera u krvi, smanjuju rizik od pretilosti i hroničnih bolesti i pozitivno utječu na vaš probavni sistem.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak