Trening leđa s jednim i jedinim Dorianom Yatesom

Jedan od najboljih ikada

Ako bi trebali odabrati idealnog trening partnera ili trenera čiji plan vježbanja bi pažljivo pratili znajući da garantuje sigurnim uspjehom, teško da bi mogli naći ikoga boljeg od Doriana Yatesa. On je jednostavno legenda bodybuildinga, čovjek koji je bio svjestan da postoje takmičari s boljim genetskim predispozicijama, ali je sve to nadomjestio brutalnim radom i osvojenih ne jednom, već šest titula Mr. Olympia - uzastopno.

Prvi je "mass monster" kom se pripisuje promjena kompletne filozofije elitnog bodybuildinga kakvog poznajemo danas. Njegova leđa su posebno ostala impresivna kao možda i najbrutalnije izgrađena ikada.

 

Zbog toga svega, fitness bloger Mike Thurston je posjetio Dorianov slavni "Temple gym", obavio trening s jednom takvom veličinom i zatim sve to pokazao javnosti. Krenimo redom kroz njihov trening.

Zagrijavanje - Povlačenje na lat mašini

Povlačenje na lat mašini legendarni Mr. Olympia postavlja kao prvu vježbu koja u tom slučaju ima funkciju zagrijavanja i aktiviranja latova, kako bi se osjetilo ono što treba biti pogađano tokom treninga.

Mike Thurston je odradio jednu seriju lat povlačenja i interesatno, Yates je od njega zahtijevao da drži suprotni hvat.

Lat pullover sprava

Nastavak izoliranja latissimusa bez učešća bicepsa u radu značio je da će Dorian svog učenika povesti do lat pullover sprave, gdje su njegovi latovi doživjeli prvo izbiljnije iscrpljivanje na treningu.

Kao što Yates kaže, ukoliko u teretani nema lat pullover sprave, može se izvoditi pullover s bučicom preko klupe, s tim da se tada izvodi samo oko polovine pokreta jer na spravi postoji otpor u svim tačkama pokreta bez obzira na gravitaciju.

Povlačenje latovima nadole

Povlačenje na sljedećoj spravi za latove, izvodilo se ponovo sa hvatom prema unutra, baš kao i prilikom zagrijavanja. U ovoj vježbi već učestvuju i bicepsi, a ranija iscrpljenost latovima donosi dodatni efekat treninga.

Veslanje sa šipkom u pretklonu

Jedna od najžešćih vježbi za leđa nije zaobišla Thurstona ni u Dorianovom Templeu. Šampion mu je samo skrenuo pažnju na to da prilikom izvođenja ove vježbe pored blage savijenosti tijela i potpuno ispravljene kičme, pogled treba ići pravo i glava podignuta kako ne bi zbog spuštene glave i leđa prešla u savijeni položaj tokom vježbanja.

Sjedeće veslanje

Veslanje u svom najobičnijem obliku, šesterostruki prvak svijeta u bodybuildingu očigledno najviše voli izvoditi sa širokom šipkom i hvatom malo širim od nivoa ramena.

Lateralno podizanje u pretklonu

Vježba lateralno podizanje u prektlonu, pretposljednja je vježba trening programa Doriana Yatesa. Predanost i žestinu njegovih treninga već i dosta prije kraja treninga je osjetio ovaj popularni fitness bloger, priznavši kako njegovi treninzi nisu ni blizu tako žestoki i s velikim kilažama kao što je to Dorian od njega zahtijevao. Iako i on sam izgleda fantastično, možda je to najbolji pokazatelj zašto je Dorian s druge strane jedan od najboljih u historiji.

Mrtvo dizanje

Završna vježba kada su iscrpljeni svi gornji dijelovi leđa, čuveno je mrtvo dizanje. Poznato je da s tom vježbom bivaju primarno pogađani mišići donjih leđa, ali i ostatak tijela. Ono što je Yatesov princip prilikom izvođenja ove vježbe je to da se svako spuštanje zaustavlja prije doticanja tla, kako vježbač ne bi bio u prilici da odmara onaj sekund između svakog spuštanja i novog podizanja.

Podijeli članak