Pet vježbi za pogađanje svih predjela stomaka

Za čelične pločice

Za razliku od ostalih grupa mišića, specifičnost trbušnih mišića je ta što se nalaze na najpodložnijem mjestu za nakupljanje masnih naslaga, pa nije ni čudno što ih tako mali procenat ljudi ima jasno izražene. Međutim to nije sve, budući da su i po pitanju vježbanja abdomenalni mišići komplikovaniji od ostalih.

Jednostavno, zbog njihove pozicije i složenosti, jednom ili čak sa dvije vježbe je nemoguće pogoditi sve dijelove trbušnih mišića. Zato postoji više različitih vježbi, čija naizmjenična primjena može omogućiti dostizanje cilja i ravnomjernu zategnutost i čvrstinu stomaka sa svih strana. Najboljih pet vježbi donosimo u nastavku teksta.

Crisscross

Ciljani predio: Kompletan centralni red trbušnjaka

Crisscross ili unakrsno horizontalno pomicanje nogu, vježba je koja se izvodi ležeći na leđima uz blagu podignutost torza radi dostizanja kontrakcije trbušnjaka. Iziskuje snažan rad kompletne centralne linije trbušnjaka i veoma je efikasna, iako dosta rijetko izvođena vježba.

Trbušnjaci s ukrštenom nogom

Ciljani predio: Gornji i bočni

Trbušnjaci sa jednom savijenom nogom tako da se člankom oslanja na koljeno druge noge, aktivira bočne mišiće uporedo sa gornjim dijelom trbušnih mišića. Ovdje je važno srazmjerno trenirati obje strane tako što će se u pola vježbanja zamijeniti ukrštena i na tlo oslonjena noga.

Klasični trbušnjaci

Ciljani predio: Gornji trbušnjaci

Najpoznatija vježba za trbušne mišiće na svijetu, definitivno nije i najkompletnija jer primarno pogađa tek gornja dva para "pločica". Ipak, efikasna je jer razvija snagu tjelesne jezgre pa može biti dio treninga stomaka, samo nikako ne treba predstavljati centralni dio treninga što je inače uobičajni slučaj kod početnika.

Lepršajući udarci

Ciljani predio: Kompletan centralni red trbušnjaka

Lepršajući udarci ili vježba još poznata kao makazice, od vježbača zahtijeva ležanje na leđima sa blago podignutim torzom kako bi se dostigla kontrakcija trbušnjaka. Tada kreće glavni posao, naizmjenično podizanje i spuštanje ispravljenih nogu, s tim da se pete spuštaju na tlo tek na kraju serije.

Doticanje peta

Ciljani predio: Gornji trbušnjaci i bočni donji predjeli

Doticanje peta je vježba koja polazi iz dobro poznate početne poze trbušnjaka, ponovo sa blago odignutim torzom od tla. Pri tako postignutoj kontrakciji trbušnjaka, prave se blago savijajući naizmjenični pokreti gornjeg dijela tijela desno pa lijevo, s ciljem doticanja peta dlanovima. Sve to aktivira i bočne mišiće, posebno njihov donji dio - isti onaj na kom se daleko najviše nakupljaju masne naslage.

Podijeli članak