Vježbe za zatezanje donjeg dijela stomaka

Najproblematičniji dio

Kada je riječ o taloženju masnih naslaga na ljudskom tijelu, daleko najproblematičniji dio je donji dio stomaka, naprosto omiljena lokacija za nakupljanje sala. Ne samo da salo ispod pupka ima većina ljudi, već se radi i o dosta zahtjevnom izazovu za "ravnanje" jer čak i profesionalni bodybuilderi dobro znaju da se pred ulazak u takmičarsku sezonu najteže otkriva donji par trbušnih mišića.

Pored regulisanja ishrane i treninga cijelog tijela koji povlače te rezerve masnoća, postoje i tri vježbe koje najbolje pogađaju i zatežu ciljani donji dio stomaka.

Viseće podizanje nogu

Jedna od najefikasnijih vježbi za trbušne mišiće koja postoji je viseće podizanje nogu. Vježba je to koja snažno isteže mišiće stomaka i kod koje je cilj noge nakon podizanja do postizanja paralele s tlom ili malo više, zaustaviti noge pri povratku tako da se tijelo ne zaljulja. Snažnim radom trbušnih mišića, posebno problematičnih donjih, smanjuje se pomenuto ljuljanje i mogućnost korištenja inercije se svodi na minimum.

Trbušnjaci sa kablom

Trbušnjaci sa kablom se izvode s koljena, na način da se dvostrani konopac ili neki drugi adekvatni držač drži objema rukama blizu glave, odakle se gornji dio tijela savija ka tlu prvenstveno zahtijevajući snažan rad trbušnih mišića.

Trbušnjaci unazad

Trbušnjaci unazad ili "reverse crunches", faktički su naopaka verzija najpoznatijeg tipa trbušnjaka. U ovom slučaju gornji dio tijela je taj koji ostaje oslonjen na tlo, a noge su te koje idu gore. Može se izvoditi na podu sa rukama kao podrškom, a najefikasnija verzija je na klupi gdje se rukama moguće držati sa strana i tako potpuno nepomično fiksirati leđa.

Podijeli članak