6 razloga zašto jesti orašaste plodove svaki dan

Za zdraviji život

Iskreno, ludi ste ako ne jedete orašaste plodove svaki dan. (Naravno, osim ako ste alergični.) Već neko vrijeme naučnici trube kako su bademi, orasi, pistacije i slični plodovi zdrav dodatak prehrani. A nedavna istraživanja su pokazala velike prednosti svakodnevnog konzumiranja orašastih plodova.

Smanjite rizik od raka! Smršajte! Učinite jela ukusnijim! Ima li nešto što orašasti plodovi ne mogu napraviti?

Razlog 1: Živjet ćete duže

Ozbiljno! Ljudi koji su konzumirali 20 grama orašastih plodova svakog dana (što je otprilike puna šaka) imali su 22 posto manje šanse za preuranjenu smrt, stoji u članku objavljenom 2016. godine u BMC Medicine.

Razlog 2: Pomoći ćete svom srcu

Ljudi koji su jeli najviše orašastih plodova smanjili su rizik od srčanih bolesti za jednu trećinu, dok je rizik od kardiovaskularnih oboljenja smanjen za 21 posto za razliku od ljudi koji su jeli malo ili nimalo oršastih plodova, stoji u istom članku iz 2016. godine. Istražitelji su utvrdili kako veće količine vlakana, polinezasićenih masti i magnezija utiču na niži holesterol i poboljšano zdravlje srca.

Razlog 3: Smanjit ćete rizik od raka

Sudionici studije koji su pojeli šaku orašastih plodova dnevno imali su 15 posto manje šanse za razvoj raka u poređenju sa onima koji su jeli manje od toga ili nimalo. Ovo se može pripisati antioksidansima u orašastim plodovima koji štite stanice u organizmu.

Razlog 4: Mogli bi i smršati

Orašasti plodovi su kalorični, ali ujedno su bogati vlaknima, proteinima i masnoćama – koji bi mogli zaustaviti vašu glad. Kada su istražitelji pretile ljude podvrgnuli dijeti, sudionici čija je prehrana sadržavala bademe izgubili su više kilograma i duže vremena održali kilažu od onih koju su jeli više ugljikohidrata, pokazalo je istraživanje objavljeno u International Journal of Obesity and Related Metabolic Disorders.

Razlog 5: Mogli bi spriječiti dijabetes

Mnoga istraživanja pokazuju kako ljudi koji jedu orašaste plodove imaju manji rizik od dijabetesa. Ali sada istražitelji tvrde kako orašasti plodovi pomažu kod suzbijanja preddijabetesa, odnosno njegova razvitka u pravi dijabetes. Kada su odrasli ljudi s preddijabetesom dodali 50-ak grama pistacija u svakodnevnu prehranu, poboljšao se nivo inzulinske rezistencije, potvrdila je španjolska studija iz 2014. godine.

Razlog 6: Više ćete uživati u hrani

Orašasti plodovi dodaju okus, teksturu i ono nešto posebno što je potrebno svakom jelu. Ubacite malo maslaca od kikirikija u zobenu kašu ili smoothie i vaš doručak odjednom više neće biti toliko dosadan. Koristite bademovo mlijeko sa malo začina i mrvicu soli umjesto prezle za najbolje pileće medaljone ikad. Ubacite šaku tostiranih lješnjaka i pistacija u salatu i bit će neodoljivo hrskava. Orašasti plodovi su vaši saveznici, bilo u smislu hranjivosti ili ukusa.

Podijeli članak