9 znakova manjka testosterona

Primijetite na vrijeme

Testosteron je hormon koji se stvara u tijelu kod čovjeka, i uglavnom ga proizvode testisi. Utiče na seksualni razvoj čovjeka, stimuliše proizvodnju spermatozoida, kao i muški seksualni nagon. Takođe pomaže u izgradnji mišićne i koštane mase.

Niz simptoma se može pojaviti ako se proizvodnja testosterona drastično smanji ispod normalnog nivoa.
Simptomi su često suptilni. Nastavite čitati kako biste naučili znakove manjka testosterona u muškarčevom tijelu.

1.Manjak seksualnog nagona

Testosteron igra ključnu ulogu u libidu (seksualni nagon) kod muškaraca. Neki muškarci mogu doživjeti pad seksualnog nagona u određenoj dobi. Međutim, neko s niskim testosteronom vjerojatno će doživjeti drastičniji pad njihove želje za seksom.

2.Poteškoća s erekcijom

Dok testosteron potiče muški seksualni nagon, također pomaže u postizanju i održavanju erekcije. Samo testosteron ne uzrokuje erekciju, ali stimulira receptore u mozgu da proizvode azot-oksid. Azot-oksid je molekula koja pomaže pokrenuti niz hemijskih reakcija potrebnih za erekciju. Kada je razina testosterona preniska, čovjek može imati poteškoća u postizanju erekcije prije seksa ili spontanih erekcija (na primjer, tokom spavanja).Međutim, testosteron je samo jedan od mnogih faktora koji pomažu u adekvatnim erekcijama. U pregledu studija koje su proučavale korist testosterona kod muškaraca s poteškoćama erekcije, gotovo polovica nije pokazala poboljšanja kod liječenja testosteronom. To je zato što mnogo puta, drugi zdravstveni problemi igraju ulogu u erekcijskim poteškoćama. To može uključivati: dijabetes, probleme sa štitnjačom, visoki krvni pritisak, visok holesterol, pušenje, upotreba akohola, stres...

3.Smanjena količina sjemena

Testosteron igra ulogu u proizvodnji sjemena, što je mliječna tečnost koja pomaže u pokretljivosti sperme.
Muškarci s niskim testosteronom često primjećuju smanjenje volumena njihovog sjemena tokom ejakulacije.

4.Gubitak kose

Testosteron igra ulogu u nekoliko funkcija tijela, uključujući proizvodnju kose. Ćelavljenje je prirodni dio starenja za mnoge muškarce. Iako postoji nasljedna komponenta za ćelavost, muškarci s niskim testosteronom mogu doživjeti gubitak dlaka sa tijela i lica.

5.Umor

Muškarci sa niskim testosteronom prijavili su ekstremni zamor i smanjenje nivoa energije. Možda imate manjak testosterona ako ste umorni sve vrijeme bez obzira na to da li imate dovoljno sna ili ako vam je teže da se motivišete da vježbate.

6. Gubitak mišićne mase

Buduci da testosteron igra ulogu u izgradnji mišića, muškarci s niskim testosteronom mogu primijetiti smanjenje mišićne mase. Studije su pokazale da testosteron utiče na mišićnu masu, ali ne nužno na snagu ili funkciju.

7. Povećana tjelesna masnoća

Muškarci s niskim testosteronom također mogu osjetiti povećanje tjelesnih masnoća. Konkretno, oni ponekad razvijaju ginekomastiju ili prošireno tkivo dojke. Vjeruje se da se taj učinak javlja uslijed neravnoteže izmedu testosterona i estrogena unutar muškaraca.

8. Smanjena koštana masa

Osteoporoza, ili stanjivanje koštane mase, često je povezano sa ženama. Međutim, muškarci s niskim testosteronom također mogu osjetiti gubitak volumena koštane mase. Tako muškarci s niskim testosteronom, posebno stariji muškarci, imaju niži volumen kostiju i više su osjetljivi na prijelome kostiju.

9. Promjene raspoloženja

Muškarci s smanjenom količinom testosterona mogu doživjeti promjene u raspoloženju. Budući da testosteron utiče na mnoge fizikalne procese u tijelu, to također može uticati na raspoloženje i mentalni kapacitet. Istraživanja sugerišu da muškarci s niskim testosteronom imaju veću vjerovatnoću da će se suočiti s depresijom ili razdražljivosti.

Podijeli članak