Ideje za perfektan proteinski doručak

Početak dana najjačih

Naučno je dokazano da doručak bogat proteinima ima iznimno jak uticaj na lučenje hormona rasta i testosterona tokom dana. To je i osnovni razlog zašto fitness profesionalci dan započinju sa obrokom koji je prosto nakrcan proteinima.

Ako vam je dosadilo svakoga jutra jesti isto, a i dalje ne želite propuštati sve beneficije koje pruža proteinski doručak, mogli bi iskoristiti neku od ideja za pravljenje perfektnog sportskog doručka.

Jogurt sa zobenim pahuljicama

Jogurt je odličan izvor proteina, ali i probiotika koji poboljšavaju probavu. Odabrati se može i grčki jogurt koji je čvršće strukture, a tako kompaktan doručak sa dodatim zobenim pahuljicama punim vlakana, može se čak i ponijeti na posao.

Kajgana sa sjemenkama

Kako su jaja vjerovatno i najbolji obrok koji se može odabrati za jutro, mnogima je dosadilo jesti standardnu kajganu. Uz male promjene moguće je učiniti interesantnom i ponovo privlačnom. Jedna od ideja je dodavanje sjemenki lana ili suncokreta, ali i drugim začinima po želji. Tako se ovaj obrok još dodatno obogaćuje vlaknima, dobrim masnoćama i mineralima.

Zobena kaša sa kikiriki puterom

Uobičajna zobena kaša također je jedan od idealnih oblika doručka. Složeni ugljikohidrati i vlakna uvijek su garancija dugotrajnog osjećaja sitosti. S vremena na vrijeme zobena kaša se može obogatiti na neki od načina, a jedan od njih je dodavanje kikiriki putera u sastav prilikom kuhanja. Za dodatno obogaćenje ukusa, preporučuje se i dodavanje banane ili kakaa.

Podijeli članak