7 navika koje ubrzavaju starenje

Neke će vas iznenaditi

Još uvijek niko nije pronašao magičan štapić koji će zaustaviti starenje, ali sami sebi možete bar malo pomoći ako se otarasite ovih loših navika.

Primjetili ste da i pored svakodnevne njege vaša koža gubi na elastičnosti, suha je. Znaci starenja? Ne mora da znači. Možda samo niste svjesni koliko neke navike utiču na zdrav izgled vaše kože.

Kada vježbate bez zaštitnog faktora

Većina nas izbjegava da koristi bilo kakvu kremu kada vježba ne bi li smo izbjegli pretjerano znojenje ali… Samo pola sata trčanja ili vježbanja na otvorenom je dovoljno da vas uhvati sunčanica, odnosno da vaša koža bude izložena jakim sunčevim zracima koji i te kako utiču na izgled kože. Bore, staračke pjege, sve promjene na koži su rezultat izlaganja UV zracima. Zato sljedeći put pokušajte da ne izađete bez zaštitnog sloja kreme s faktorom minimum 30 ili obucite nešto što će pokriti vaše tijelo!

Kada konzumirate alkohol

Alkohol ne izaziva samo mamurluk sutradan, već utiče i na hidrataciju tijela kao i lošu apsorpaciju vitamina, pogotovo vitamina A, koji je esencijalan za rad kolagena i elastina. Ovaj bitan protein održava otpornost kože i njenu elastičnost.

Pušenje

Prema istraživanjima sa Univerziteta u Edinburgu, pušenje cigareta i osobine povezane s rakom pluća imale su najveći uticaj na skraćivanje životnog vijeka. Pušenje jednako vrijedno paketu cigareta smanjuje očekivano trajanje života u prosjeku za 7 godina.

Kada jedete previše slatku hranu

Veliki ste fan sokova, čokolade i ostalih slatkiša? Možda je vrijeme da malo ostavite tu strast po strani. Visoki nivo šećera u krvi smanjuje nivo kolagena u vašoj koži  (proces koji se zove glikoton), što podstiče pojavu bora i čini kožu suhom.

Nezadovoljstvo

U istraživanju objavljenom u časopisu Zbornik radova Nacionalne akademije nauča, naučnici su koristili EMA za procjenu 853 osoba u dobi od 52 do 70 godina. Oni koji su postigli kvantitativni ekvivalent "nesretni" imali su stopu "smrtnosti" od 7,3% – gotovo dvostruko više od onih koji su izvijestili pozitivniji način razmišljanja.

Kada dugo škiljite u kompjuter

Danas rijetko šta možete da obavite a da to ne uključuje sjedenje za kompjuterom. To je i naš posao. Vodite ipak računa da kada sjedite dugo za kompjuterom to bude u osvetljenoj prostoriji i zumirajte stranice, nemojte da škiljite jer to podstiče kese oko očiju, bore i glavobolje. Takođe pravite pauze i izbjegavajte da sjedite po nekoliko sati u cugu.

Kada pretjerano čistite lice

Esencijalna njega kože zahtjeva da svakodnevno uklanjate šminku i umivate svoje lice, plus korištenje dnevne kreme koja hidrira vašu kožu. Ali tu je tačka. Izaberite jedan tonik za čišćenje koji dubinski čisti vašu kožu i to vam je dovoljno. Nikakvi danonoćni pilinzi, ulja i  sl. Koža sama po sebi funkcioniše kao prirodan zaštitni faktor dubinskih slojeva od vanjskih faktora.

Podijeli članak