Kako izbjeći prejedanje?

Sedam grijehova

Dobro izgledaš. Prehrana ti je niskog udjela masti, konzumiraš mnogo kompleksnih ugljikohidrata, jedeš mnogo voća, povrća i bjelančevina. I odjednom te udari grom. Odjednom samo počiniš grijeh. Zbog nekog naglog uzbuđenja svratiš u restoran brze hrane i pojedeš jedan-dva masna hamburgera, pomfrit i popiješ veliku čašu gaziranog pića prepunog šećera.

Zaprepašten si i nakon toga lako odlučiš "Ako sam već ovaj dan pokvario, onda ću ga pokvariti do kraja". Odeš kući i izvadiš smrznutu pizzu. I naravno, pojedeš je. Na kraju dana sam sebi kažeš: "Sutra je novi dan, a sutra ću se držati toga što sam obećao". Da, ali ljudi smo i nismo savršeni. Isplati se provjeriti kako možemo izbjeći svakodnevne zamke.

Hrana koja se sama nudi

Osnovno načelo uspješne dijete je umjerenost. Neki čak i skroz izbace neka jela iz prehrane jer sladoled i pizze jedeš jedno za drugim. Ako pojedeš jedno, nema prestanka. Kažu da nakon prvog komada pizze dolazi cijela pizza. Jednostavno, ne jedi ni pizzu ni sladoled. Nikada.

Ovo strogo načelo lako može uzvratiti udarac jer prema zapažanjima svakom prejedanju prethodi neka stroga „kura odvikavanja“. Prema mišljenju stručnjaka, više vrijedi pridržavati se umjerenosti tj. pojesti komad pizze ako je se zaželiš, ali koristeći samokontrolu moraš izdržati i stati prije drugog komada. Svakome može stati jedan sladoled od 200 kalorija u dnevni režim prehrane, ako ga toliko želi. Može biti 200 kalorija jedan mali komad pizze ili pola čokolade.

Važno je prepoznati koja su jela za nas, koja sama sebe nude i samo ih umjereno trebamo konzumirati, ali s užitkom.

Noćni obroci

Jedan čovjek, koji je bio na dijeti, priznao je kako za doručak pojede tri bjelanjka i komad hljeba. Za užinu jednu jabuku, za ručak jednu laganusupu i malo salate, popodne oko 5 sati malo ribe s povrćem. Dosta strogo zvuči, zar ne? I onda navečer pojede veliku kutiju keksa i veliku vrećicu chipsa.

Pa da, mnogo ljudi preko dana izdrži na minimumu, a do navečer im ponestaje snage i najedu se. Ako ne jedemo dovoljno preko dana, tada ćemo do navečer jako poželjeti konzumiranje hrane.

Za svladavanje toga predlažemo dvije trećine dnevno potrebne količine hrane pojesti do večere, dakle ujutro i tijekom dana. Ako navečer pojedemo više, tada imamo ravan put prema debljanju jer od hrane konzumirane prije spavanja organizam lakše stvara zalihe masti. Jedan komad pizze navečer je štetan, dok se nakon ručka još može odraditi. Ako preko dana jedemo više, tada možemo izbjeći sindrom noćnog obroka.

Restorani brze hrane

Kada sljedeći put ogladniš, radije izostavi Big Mac meni za ručak od 1200 kalorija. U normalnim restoranima, ako zatražiš, pripremit će ti pileća prsa bez ulja i možeš odabrati kao prilog krompir pečen u ljusci. A ako već umireš za jednim cheeseburgerom i za malo krompirića tada, ako inače normalno vježbaš, radiš kardio vježbe i paziš na svoju prehranu – svake 3-4 sedmice možeš jesti u McDonalds-u. Važno je da restorani brze hrane ne budu dio tvog svakodnevnog programa.

Moć slatkiša

Svaki dan kreneš iz kuće s planom o dijeti. Ali slatki miris iz pekare i tebe privuče i propada tvoja današnja dijeta. Ako jednom poželimo slatko, jako teško možemo odoljeti. Ali treba znati odabrati. Jedna obična buhtla s posnim sirom svakako je bolji izbor od komada torte ili čokoladne krafne pune šećera i masti. Ako moraš ići na ručak (s kolegama) gdje nema ničeg zdravog, 10 minuta prije ručka pojedi nešto (naravno zdravo), nikada nemoj ići na ručak gladan. Tako možeš izbjeći prejedanje kaloričnom hranom.

Zabranjeno

Ako sebi uvijek sve zabranjuješ, to je štetno. Izgubit ćeš kontrolu i unaprijed se može prognozirati tvoj neuspjeh. Prije ili kasnije bacit ćeš se na zabranjenim jelima i pojest ćeš mnogo. Mnogo je pametnije ako se 80% zdravo hraniš, (kako dolikuje sportašu) i u preostalih 20% griješiš. Ako dnevno jedeš pet puta, jedan obrok može sadržavati malo više šećera i masti.

Ili alternativa: jedi 4 dana redovno, odnosno malo masti, mnogo vlakana i složenih ugljikohidrata, posne bjelančevine, a peti dan uživaj. Tih dana možeš pojesti i kolač, desert ili jedan cheeseburger.

Tajna razrađenog, definiranog tijela jest u većini slučajeva biti umjeren i jesti samo zdravu hranu. Ponekad ipak ne. Tako ćemo i psihički izdržati.

Obožavanje šećera

Mnogo bodybuildera gleda na šećer kao na neprijatelja broj jedan. Po drugima šećer nije toliko štetan. Oni iz prve skupine vode ogromne bitke sami sa sobom kada požele nešto sa šećerom, ali bi bili na dobitku kad bi ponekad popustili napasti.

Ukupna vrijednost kalorija važnija je od sadržaja šećera. Mršavljenje ili držanje kilaže rezultat je cjelodnevnog unosa kalorija, a ne toga jesi li pojeo nešto sa šećerom tijekom dana.

Tajna razrađenog, definiranog tijela jest u veći­ni slučajeva biti umjeren i jesti samo zdravu hranu. Ponekad ipak ne. Tako ćemo i psihički izdržati.

Ako neposredno nakon vježbanja pojedeš određenu količinu šećera, manje je vjerojatno da će se to sve na tebe vratiti u obliku masnih naslaga. Nakon treninga, kako bi zadovoljio želju za slatkim, možeš pojesti bombone ili krofnu. Ne mnogo, samo malo radi okusa. Na taj način možeš sačuvati svoj izgled.

Brzo jedenje

U djetinjstvu si sigurno čuo: jedi polako i dobro sažvači zalogaj. To je istina. Onaj koji polako jede i sve dobro sažvače jede manje od onog koji nabrzaka zgotovi jelo. Mozak od početka konzumiranja hrane za oko 20 minula dobije signal da si se najeo. Nije svejedno koliko ćeš pojesti za onih 20 minuta. Količina pojedene hrane u isto vrijeme može biti čak dvostruko veća. Važna je i činjenica da, kada polako jedeš, proces probave započinje već u usnoj šupljini.

Ako obratimo pozornost na ovih sedam svakidašnjih grijeha i pokušamo ih izbjeći, dogurat ćemo do forme i sačuvati postignute rezultate.

Podijeli članak