Najbolje voće za jačanje imuniteta

Ojačajte organizam

Zdrava ishrana, naročito u toku zimskog perioda, od presudnog je značaja za vaše zdravlje. Obogatite svoje voćem, zaboravite na brzu i kaloričnu hranu. To ne znači da ne smijete pojesti nešto malo masnije, ali jedan vitaminski obrok dnevno i te kako će vam prijati.

Za očuvanje i pravilnu funkciju imunološkog sistema, važna je pravilna ishrana. Dnevni jelovnik trebalo bi da bude sastavljen od hranljivih i kvalitetnih namirnica. Jedite namirnice koje sadrže antioksidanse, probiotike i vitamine, samo izbjegavajte šećere. Ovo voće pomoći će vam da ojačate imunitet i ostanete zdravi usprkos svemu.

1. Limun

Limun je definitivno broj jedan za naše zdravlje u ovo doba godine. Sok od samo jednog limuna zadovoljava čak polovicu dnevne potrebe za vitaminom C. Zahvaljujući visokom udjelu tog važnog vitamina, limun je odličan za zube, desni, krvne žile i kožu te jačanje imunološkog sustava. Dodajte sok od pola limuna u čašu vode ili jutarnju šalicu čaja kako biste tijelu osigurali energiju te zadržali gripu i prehladu što dalje od sebe.

2. Kivi

Jeste li znali da ovo ukusno voće sadrži jednaku količinu kalija kao banana, ali i dvostruko manje kalorija? Kalij nam pomaže u održavanju stabilnog krvnog pritiska tako što održava ravnotežu elektrolita u organizmu. Osim toga, kivi sadrži dvostruko više vitamina C nego narandža i odličan je izvor antioksidansa u obliku vitamina E. Naime, samo jedna šoljica kivija sadrži 270% dnevno preporučene doze vitamina C.

3. Grejp

Još jedno osvježavajuće citrusno voće koje jača imunitet. Jedan grejp srednje veličine sadrži približno 80% dnevne doze vitamina C. Tu su još i vlakna i vitamin A. Najbolje od svega je to što pola grejpa ima svega 40-ak kalorija. Uz to, grejp sadrži i puno folne kiseline koja je neophodna za rast stanica. Crveni grejp sadrži i likopen – fitohemikaliju koja ima antioksidativno djelovanje i štiti tijelo od slobodnih radikala te raznih oblika raka (npr. rak dojke, rak prostate i rak pluća).

4. Hurme

Budući da su bogate vlaknima, samo par ukusnih hurmica zasitit će vas na duže vrijeme. Također, sadrže puno vitamina A, koji ima ulogu u očuvanju vida. Odličan su izvor željeza i bogate su fosforom, koji je poznat i kao "hrana za mozak". Hurme sadrže prirodne šećere, poput glukoze i fruktoze, tako da će vrlo brzo mozgu i mišićima osigurati potrebnu energiju.

5. Brusnice

Moćna kombinacija vitamina B i C, željeza i mangana u brusnicama čini ih odličnim voćem za jačanje imuniteta. Zbog toga su jako dobar izbor kao zdravi snack tijekom zimskih mjeseci. Također, bogate su vitaminom A koji pomaže u očuvanju dobrog vida i zdrave kože.

Podijeli članak