11 žitarica koje ne sadrže gluten

Bezglutenska dijeta

Gluten je zaista dio svakodnevice, ponekad se čini gotovo nezamislivo napraviti obrok koji ga ne sadrži. Međutim, za osobe oboljele od celijakije u potpunosti je zabranjen. Bezglutenska dijeta najčešće podrazumijeva suzdržavanje od žitarica, namirnica koje posebno obiluju glutenom.

U našim prodavnicama zdrave hrane postoji toliko vrsta žitarica na koje zaboravljamo ili o kojima ništa ne znamo pa ih izbjegavamo. Ovo su biljke koje zvanično ne pripadaju porodici žitarica, ali su im vrlo slične po svojim nutritivnim svojstvima. I najvažnije je da ih mogu konzumirati i osobe sklone alergijskim reakcijama i utvrđenom alergijom na gluten.

1. Amarant

Amarant vuče svoje korijene iz Južne Amerike, a obiluje vlaknima i vitaminom C. Izvrstan je za sve osobe koje se bore s celijakijom jer pozitivno utječe na obnovu cijelog probavnog sistema. Za cjeloviti doručak možete pomiješati trećinu šoljice amaranta i 3/4 šoljice bezglutenske zobi te začiniti. Sve to začinite s malo soli i dodajte 4 šoljice vode te pustite da kuha oko pola sata.

2. Heljda

Heljda je tradicionalno seljačko jelo, široko prisutno i na našim područjima. Obiluje kalcijem i B vitaminom. Ima poseban pun i osebujan okus, a najčešće se priprema u obliku kaše. Za pripremu kaše kuhajte heljdu 15-20 minuta na laganoj vatri s dodatkom maslaca ili maslinovog ulja te malo soli.

3. Kukuruz

Kukuruz pa tako i kukuruzno brašno predstavlja bogat izvor vlakana, vitamina C i vitamina A. Ukoliko ste bolovali od celijakije i pokušavate obnoviti svoje stanice i količine vitamina A u tijelu, palenta je prava stvar za vas.

Važno je napomenuti da je tržište preplavljeno genetički modificiranim kukuruzom te da je možda pametnije odlučiti se za kukuruznu krupicu iz organskog uzgoja.

Kukuruz se može pripremiti i konzumirati na mnogo različitih načina, uključujući palentu. Palenta je jako ukusan i hranjiv oblik kukuruza kojeg možete poslužiti kao prilog uz gotovo bilo koje jelo. Krupicu možete čak koristiti i kao brašno te napraviti od nje hrskavu i ukusnu pizzu ili nešto slično.

4. Proso

Proso je često marginalizirana žitarica koja u modernije vrijeme nije više toliko u upotrebi. Međutim, vrlo je hranjiva i lako probavljiva, prilično je jeftina i isplativa te obiluje B vitaminima i kalijem. Također, proso može regulisati i pH vrijednost unutar našeg tijela te tako pomoći da održite acido-baznu ravnotežu cijelog organizma.

1. Za pripremu prosa potrebno je šoljicu žitarica kuhati na laganoj vatri tijekom tridesetak minuta uz dodatak 2-3 šoljice vode.
2. Proso možete pripremiti i u obliku pudinga. Kuhajte proso u 4 šoljice mješavine vode i voćnog soka tijekom 45 minuta do sat vremena.

5. Quinoa

Quinoa (kvinoja) je u novije vrijeme postala jedna od popularnijih i poznatijih žitarica. Obiluje željezom i proteinima, a posebno je često koriste osobe koje ne konzumiraju meso niti namirnice životinjskog porijekla.

Šoljicu quinoa-e skuhajte u svega 10-ak minuta s dodatkom 3 šoljice vode. Recept za pripremu zobi prilično je sličan kao i kod ostalih žitarica; prokuhajte šoljcu zobi u 2-3 šoljice vode tijekom 15-ak minuta (ovisno koju gustoću želite dobiti).

6. Kamut

Kamut je drevna žitarica, bliski rođak današnje tvrde (durum) pšenice. Po hranljivoj vrijednosti kamut je superiorniji. Sadrži 20 do 40 posto više bjelančevina, više masnoća, aminokiselina, vitamina i minerala. Ukus mu je slatkast zbog čega su ovu žitaricu prozvali "slatkom pšenicom". Zbog visoke energetske vrijednosti kamut je posebno pogodan za fizičko aktivnije ljude i sportiste. Ljudi alergični na gluten pokazuju 70 posto manju osjetljivost na kamut, pa ga zato zovu "pšenicom koju možete jesti".

7. Riža

Riža je globalno raširena žitarica koja se koristi već stoljećima. Bogata je tiaminom i ne sadrži gluten. Ukoliko želite uravnotežiti razinu šećera u krvi odlučite se za basmati rižu koju će vaše tijelo duže probavljati. Za veći udio vlakana preporučuje se integralna (smeđa) riža koja se nešto duže kuha od obične.

1. Šoljicu riže skuhajte u dvije šoljice vode, to će potrajati nešto više od deset minuta.
2. Za pripremu integralne riže, 1 šoljicu žitarica potrebno je skuhati u 2-3 šoljice vode. To će potrajati 45 minuta do sat vremena.

8. Kineska šećerna trska

Šećerna trska jedna je od slabije poznatih žitarica koja slovi kao bezglutenska. Vjerojatno veliki broj ljudi ni ne zna da se šećerna trska može konzumirati kao žitarica. Prilično ju je teško naći u integralnom obliku, međutim brašno šećerne trske predstavlja odličnu namirnicu za pripremu raznih pekarskih proizvoda, naravno - bez glutena.

9. Teff

Teff je namirnica koja je vrlo raširena u etiopskoj kuhinji. Obiluje proteinima, vlaknima i drugim nutrijentima. Neko je čak naziva i superžitaricom jer sadrži pet puta više kalcija, željeza i kalija od svih ostalih žitarica.

10. Sirak

Sirak je bogat gvožđem, kalijumom i fosforom, a od vitamina sadrži tiamin i nijacin. Sirak je dobar izvor proteina i vlakana i ne sadrži gluten. Dobar je za prevenciju bolesti srca, dijabetesa, artritisa, prekomjerne težine i alergije.

11. Krupnik

Krupnik je jedna od najstarijih žitarica, koja potiče iz Azije, a spominje se u Starom zavjetu. Sadrži nešto više proteina od pšenice, nezasićene masti, vitamine A, C i grupe B, minerale (kalcijum, selen, kobalt, gvožđe, fosfor, magnezijum, kalijum, bakar) i vlakna.

Pomaže u borbi protiv anemije, djeluje laksativno i okrepljujuće. Ima izraženo antioksidantno delovanje. Povoljno deluje kod kožnih i alergijskih osipa, neurodermitisa, reumatskih oboljenja i povišenog holesterola.

Podijeli članak