Namirnice koje često jedemo, a jako štete zdravlju

Jedite zdrave obroke

Nije baš laka zadaća u stresnoj svakodnevici paziti na zdravu prehranu, ali, koliko god nam to bilo teško, za naše zdravlje bilo bi bolje da nađemo svježe alternative nekim omiljenim namirnicama.

Čak i neke koje nazivaju kao "zdrave" - više nam štete nego što imamo koristi od njih.

1. Jela iz friteze

Friteza, nažalost,  pretvara svakodnevne namirnice u kalorijske bombe koje mogu naštetiti našem zdravlju. Naravno da znamo da je masnoća "nositelj okusa", ali u vrućem ulju nalaze se mnoge transmasne kiseline koje djeluju na povišenje holesterola u krvi. Time se ujedno povećava rizik od oboljenja srca i krvožilnog sistema te rizik od moždane kapi. I to još nije sve! Nezdrave masnoće potiču nastanak dijabetesa te mogu pogodovati nastanku karcinoma.

Ne možeš bez jela iz friteze? A kako bi bilo da sebi sami ispečete čips? U pećnici, a ne u fritezi. Manje masnoća – više vitamina!

2. Voćni sokovi

Ako misliš da su šareni sokovi "samo voće i malo voćnog šećera", moramo te razočarati. Naime, većina sokova radi se od koncentrata voća, a ne pravog voća - a u nekima su se kod pasteriziranja voća uništili vitamini i ostale vrijedne tvari. Nažalost je i voćni šećer nezdrav i štetan poput običnog šećera. Osim velike količine šećera, voćni sokovi su često kalorijske bombe. Dakle, pogledaj naljepnicu na ambalaži i ako su navedeni šećer, fruktoza, glukoza i drugi šećeri, radije je ostavi na polici.

Ne možeš bez soka? Onda popij hladno-cijeđeni sok ili sami kod kuće iscijedite voće.

3. Industrijski prerađeno meso

Ako malo bolje razmisliš, vidjet ćeš da već samo ime  - industrijski prerađeno – nije baš nešto što se može vezati uz zdravu hranu. Svejedno radi li se o salami, zamrznutom odresku ili gotovoj mesnoj salati – svi ti proizvodi sadrže puno umjetnih boja, pojačivača okusa te konzervansa. Posebno su opasni nitrati u mesu. Kod proizvodnje nastaju hemijski spojevi, takozvani nitrozamini, a oni potiču nastanak raka. Druge loše pojave su oboljenja crijeva, dijabetes tipa 2 i oboljenja srca – koji nastaju kod pretjerane konzumacije. Osim toga, kobasice sadrže puno masnoće, a to nije baš najbolje za naše zdravlje.

Ne možeš bez salama? Umjesto umjetno prerađenog mesa uzmi svježe – to je već veliki korak. 

4. Pekarski proizvodi

Nažalost, fine krofne, razna nadjevena lisnata tijesta, kolači i kroasani – su nezdravi. Sastoje se od rafiniranog bijelog brašna, puno bijelog šećera te transmasnih kiselina, kombinacija koja ne može biti lošija. 

Ne možeš bez njih? Kao i kod mnogih drugih proizvoda, bolja su  alternativa proizvodi koje sam napraviš – i ukusniji su! Dakle, za vikend ispeci nešto fino poslijepodne.

5. Dijetalni sokovi

Ako ste mislili da je dijetalni gazirani sok zdraviji od "običnih",  to nije istina. Osim mjehurića, takvi napitci sadrže i sladila i razne druge nezdrave dodatne tvari koje djeluju loše na organizam. Primjerice, bubrezi moraju raditi "sto na sat", a šećer mijenja nivo inzulina pa dolazi do taloženja masnoće u stomaku. 

Ne možeš bez sokova? Ako ti je čista voda previše dosadna, dodaj joj malo đumbira, metvice, malina itd.

6. Bijeli hljeb

Hljeb spada među ljepše stvari u životu, a mekana, ukusna ciabatta ili svježi baguette u pekari iza ugla tako su dobri. Nažalost, i kod bijelog hljeba riječ je o rafiniranom bijelom brašnu koji nije baš dobar za naše tijelo. Kod konzumacije bijelog brašna raste nivo šećera u krvi, a to dovodi do povećanog izlučivanja inzulina. Ko jede previše pšeničnih proizvoda može imati probavnih problema, osjećati umor, imati problema s kožom, dobiti dijabetes ili neko oboljenje štitnjače. 

Ne možeš bez hljeba? "Integralno" je čarobna riječ. Ako se ne možeš odreći hljeba, radije konzumiraj integralni.

7. Hrskavi musli i musli-pločice

Musli ili musli pločice izgledaju zdravo pa imamo osjećaj da su zdrave za naše tijelo – ali baš i nisu! Hrskavi musli i musli-pločice iz pakovanja često sadrže jako puno šećera. Potom naglo skoči nivo šećera u krvi, a jednako tako brzo opet padne. To uzrokuje umor, slabljenje koncentracije, nadutost, depresivno raspoloženje, gljivice, bolesti kože i debljanje – naravno, zbog pretjerane konzumacije šećera. 

Ne možeš bez njih? Napravi sam musli-pločicu. Jednostavno se pravi i zdrava je.

Podijeli članak