Šta piti ujutro umjesto kafe?

Odlične alternative

Ako vam je jedna od novogodišnjih odluka bila odreći se ili barem piti manje kafe, donosimo vam nekoliko odličnih alternativa. Kafa je najčešći saveznik za brzo razbuđivanje ujutro kao i za rješavanje popodnevnog umora.

No, onda može itekako negativno djelovati na nas, uzrokovati ubrzani rad srca, znojenje, ali i nepravilnosti na koži. Zato su mnogi od nas u ovu godinu ušli s odlukom da će prestati piti kafu. Ali, za čim posegnuti ujutro kad nam nedostaje energije? Donosimo vam nekoliko ideja u nastavku.

Zeleni čaj

Zeleni čaj ima manje kofeina od kafe, ali nam svejedno podiže nivo energije i poboljšava probavu. Osim toga, smanjuje rizik od bolesti, a i sjajan je za našu kožu.

Sok od cvekle

I sok od cvekle nam daje energiju. Nekoliko je istraživanja potvrdilo da sok od cvekle povećava izdržljivost zbog čega ako ga popijemo prije vježbanja možemo duže vježbati. On je odlična zamjena za kafu kad vam nedostaje energije.

Zeleni smoothie

Dobar zeleni smoothie s vlaknima u obliku kelja, mastima iz orašida ili sjemenki i kašikom proteinskog praha, savršen je jutarnji napitak. On će nas zasititi, ali nam i dati energiju za sve jutarnje pothvate koji se nađu pred nama.

Kombucha

Kombucha datira još od prije dvije hiljade godina, a radi se zapravo o pjenušavom čaju koji se dobiva fermentacijom gljive kombucha u infuziji čajeva i šećera. Ona sadrži vitamine, enzime, probiotike, kao i nešto kofeina i vitamina B i sjajna je zamjena za kafu.

Bijeli čaj

Bijeli je čaj poznat kao onaj koji se najmanje procesuira i sadrži najviše antioksidansa. Može spriječiti rak, sniziti pritisak, ojačati kosti, zube i desni, a sjajan i za našu kožu.

Podijeli članak