5 namirnica koje povećavaju salo na stomaku!

Najopasniji uzročnici

Salo na trbuhu najopakiji je neprijatelj dobrog izgleda ali i zdravlja. Najbrže se taloži a najsporije uklanja. Osim vježbi i promjena životnih navika prvi sljedeći korak u napadačkoj misiji je izbjegavanje hrane koja "hrani" salo najkritičnije zone.

Donosimo pet najupornijih i najopasnijih uzroka stvaranja masnoća!

1. Gazirana pića

Jedna do dvije čaše gaziranog pića dnevno uzrokuje do pet puta brže nakupljanje masnoća na predjelu oko struka. Količina šećera u gaziranim pićima uzrokuje želju za hranom čime se stvara začarani krug, od ispijanja nezdravih sokova do prejedanja nepotrebnim zalogajima. Dijetalna bezakoholna pića usporavaju metabolizam i obiluju šećerima koji višak kalorija iz hrane pretvaraju u masnoće.

2. Namirnice bogate rafinisanim šećerom

Slatkiši, keks, različiti prelivi za salate i sendviče, suhomesnati proizvodi imaju malu hranjivu vrijednost i prepuni su praznih kalorija koje utiču na rast nivoa glukoze u krvi. Rafinisani šećeri jedni su od najpoznatijih izvora jednostavnih ugljikohidrata, koji podstiču tijelo da nakuplja masnoće u području abdomena.

3. Sir

Sir je odličan izvor kalcijuma, ali je i izvor visokog nivoa zasićenih masnoća. Čak i male količine sira mogu sadržavati polovinu preporučenog dnevnog unosa masti.

4. Alkohol

Alkoholna pića konzumirana na dnevnoj bazi itekako ostavljaju trag na dijelu struka. Naime sve vrste pića namjenjenih za uživanje usporavaju u tijelu proces sagorijevanja masnoća i šećera i onemogućuju oksidaciju lipida.

5. Hrana koja sadrži previše soli

So ne sadrži kalorije, ali ovaj najrasprostranjeniji začin uzrokuje nagomilavanje vode u tijelu, pojačava apetit i potrebu za pićima. So koju sami dodajemo u hranu možemo lako količinski regulisati ali problem je skrivena so koja se nalazi u prerađenoj hrani poput suhomesnatih proizvoda, u gotovim jelima i grickalicama.

Podijeli članak