Dvije "zdrave" namirnice koje to nisu

Varka trgovaca

Osobe koje se pokušavaju hraniti zdravo, sve češće upadaju u dobro skrivene zamke trgovaca koji već odavno znaju da je zdrava ishrana sve više "in" u svijetu i kod nas. Tako i neke namirnice za koje je većina ljudi sigurna da su zdrave, u stvari nemaju ništa sa svim epitetima "zdravog" pod kojim se predstavljaju.

Crni hljeb

Crni hljeb je prva zamka u koju pada nevjerovatno veliki broj ljudi. Faktički, pekarima je dovoljno da u smjesu brašna i vode dodaju kafu, kakao ili boju, pa da konačni proizvod izgleda kao "crni hljeb", "crne kifle" i sve što je na cijeni kod osoba koje pokušavaju paziti na ishranu i izbjegavati proste ugljikohidrate.

Rješenje za taj problem je kupovina pekarskih proizvoda koji imaju stvarne cijele sjemenke u sastavu, te naravno kupovina tih proizvoda kod provjerenih proizvođača.

Ledeni čaj

Čaj je poslije vode najbolja i najzdravija tečnost koja se može popiti, ali nije sve što u svom nazivu ima riječ "čaj" zaista zdravo i dobro. Ledeni čaj je tipični primjer te tvrdnje, jer se radi o još jednoj teškoj kombinaciji šećera, aroma, pa čak i umjetnih boja kako bi takav jedan razblaženi sok stvarno davao dojam flaširanog čaja.

Kada se stvarno želi piti ledeni čaj, provjereno rješenje je njegova sopstvena priprema. S ciljem postizanja što zdravijeg konačnog proizvoda, treba imati na umu da je "zdravi" čaj samo onaj koji nije pošećeren.

Podijeli članak