Pijete li dovoljno tečnosti tokom zime?

Dehidracija, može biti uzrok glavobolje, umora, dekoncentracije i slabije fizičke sposobnosti.

Tokom ljeta smo svjesni opasnosti od nedovoljnog unosa tečnosti u naš organizam, ali tokom zime često zanemarujemo optimalan unos tekućine. Zbog nižih temperatura manje osjećamo žeđ i manje se znojimo nego ljeti, ali i dalje gubimo tekućinu– disanjem, preko kože, izlučevinama… Vježbanje vas može dehidrirati zimi jednako koliko i ljeti, možda i više, zbog toga što naš znoj brzo isparava na hladnom, suhom zraku.

Pijete li dovoljno tečnosti tokom zime?

Body.ba vam donosi nekoliko savjeta kako ostati hidratiziran tokom zime.

  • Pijte puno tečnosti čak i kada niste žedni i izbjegvajte nošenje previše slojeva tople odjeće.
  • Mnogo je hrane i pića osim vode koja se mogu konzumirati kako bi se poboljšala hidratacija. Preporučujemo vam voće i povrće sa velikim udjelom vode poput jabuka, ananasa, mandarina i narandži, celera, krastavaca, paradajza i zelene salate.
  • Voćni čaj je odličan i zdrav izbor za sve koji se žele odmaknuti od napitaka sa šećerom ili kofeinom. Osvježava i podiže energiju, a za razliku od zašećerenih pića i voćnih sokova napravljen je od prirodnog, neprerađenog voća. Uz Podravka čaj od šumskog voća svakodnno uživajte u ispijanju čaja bogatog mirisa i okusa. Kao što smo već rekli, voćni čaj nije na bazi kofeina za razliku od drugih čajeva, a to znači da se može piti prije spavanja bez straha od nesanice.

  • Jedite što više supe, variva, jogurta, smoothija, a smanjite unos prerađene hrane.
  • Koristite ovlaživač zraka. Zimi su naši domovi i radna mjesta obično suhi zbog zagrijavanja zraka. Ovlaživač zraka vam može pomoći, a ako ga nemate, stavite zdjelu sa vodom na radijator ili u blizini nekog izvora toplote.
  • Izađite vani što češće na taj način vlaga će prirodno ući u vaše tijelo. Koristite svaki slobodan trenutak kako bi ste otišli na planinu i barem 30 minuta prošetali na čistom zraku.
  • Uzgajati biljke u zatvorenom prostoru. Biljke ispuštaju vlagu u prostoriju, pripazite da ih dobro zalijevate jer se u zagrijanim prostorijama zemlja može brzo osušiti.

I za kraj ne zaboravite da je preporučena dnevna količina unosa tekućine za žene dva litra, a za muškarce oko 2,5 litara.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak