Čaj od brusnice: 5 benefita za vaše zdravlje

Blagotvorna svojstva brusnice poznata su još od davnih vremena. Indijanci su je prvi počeli koristiti u ishrani. Koristili su brusnicu za zacjeljivanje rana i liječenje upala mokraćnog mjehura. Mnogobrojna istraživanja potvrdila su ljekovitost brusnice, te se ona dans koristi za prevenciju i liječenje mnogih bolesti. Brusnica spada među pet namirnica s najvećim udjelom antioksidansa, koji štite stanice organizma od oksidativnog stresa i utjecaja slobodnih radikala, doprinosi prevenciji kardiovaskularnih bolesti i različitih vrsta karcinoma, poput raka dojke i debeloga crijeva te sprečava njihovo širenje po tijelu. Također sadrže i hipuričnu kiselinu, koja je prirodni antibiotik, tako da brusnice nemaju samo antibakterijska nego i protugljivična svojstva.

Čaj od brusnice: 5 benefita za vaše zdravlje

Body.ba vam u nastavku donosi benefite ispijanja ukusnog čaja od brusnice. Preporučujemo vam Podravka čaj od brusnice. U periodu od 5.11. do 5.12.2021. potrebno je zapratiti Instagram kanal @podravka.bih i Instagram kanal @furaj.ba, objaviti fotku u prirodi sa Podravka čajem (potrebno je da bude vidljiv jedan proizvod Podravka čaja) na svom Instagram profilu ili Instagram storiju (ne zaboravi prebaciti profil na javno) i označi @podravka.bih i @furaj.ba Najkreativnije fotke mogu osvojtii jednu od sljedećih nagrada:

  • 1 x Sony kamera ILCE6400LB.CEC
  • 3 x Planinarski set (ruksak, štapovi, šator)
  • 20 x Zimska kapa
  • 60 x Termos boca

1. Antioksidansi

Prisutnost antioksidansa iz brusnice sprječava oštećenje stanica slobodnim radikalima što dovodi do nastanka raka, srčanih i drugih bolesti. Brusnica sadrži veliku količinu vitamina C. Zbog toga se može koristiti i kao lijek protiv gripe i prehlada.

2. Infekcije urinarnog trakta

Američki institut za komplementarnu i alternativnu medicinu nakon izvšenih istraživanja izvještava da brusnice imaju sposobnost da vežu željezo jer veće prisustvo željeza dovodi do visoke infekcije urinarnog trakta. Svakodnevno konzumiranje čaja od brusnice može smanjiti mogućnost razvoja infekcija mokraćnih kanala te tako smanjiti upotrebu antibiotika, a istraživanja pokazuju da je brusnica djelotvorna i kod bakterija koje su otporne na antibiotike.

3. Oralna higijena

Prirodno antiseptičko svojstvo čaja od brusnice eliminira nakupljanje plaka na zubima i ublažava bakterije koje uzrokuju karijes između zuba.

3. Štiti bubrege

Čaj od brusnice eliminira i štetne toksine iz bubrega. Poboljšava funkciju bubrega sprečavajući dejstvo slobodnih radikala i bakterija.

4. Sagorevanje masti

Dnevni unos čaja od brusnice uz zdravu ishranu doprinosi bržem sagorijevanju masti. Masne naslage se ispiraju iz tijela čajem od brusnice.

5. Jača imuni sistem

Čaj od brusnice jača imuni sistem. Prisustvo antioksidansa sprečava oštećenja organizma, infekcije i takođe suzbija bolesti. Bogat je vitaminom C, mineralima i kalijumom. Prisustvo fitohemikalija u kožici brusnice poboljšava zdravlje srca, pomaže u povećanju dobrog holesterola i smanjenju lošeg holesterol

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak