Zbog čega je danas život nemoguće zamisliti bez čaja od metvice?

Ako ste ljubitelji čajeva onda nema sumnje da vam je jedan od omiljenih upravo čaj od metvice.

Zbog čega je danas život nemoguće zamisliti bez čaja od metvice?

Metvica je rasprostranjena biljka koja je poznata po svom neobičnom okusu, ali i velikim zdravstvenim pogodnostima. Metvicom je moguće liječiti mnoge bolesti, a najčešće se koristi za pripremu čaja.

Metvica ili menta koristi se i kao začin, no kada se pretvori u topli čaj u hladnijim jesenskim ili zimskim danima, teško može se nečim usporediti.. Metvica sadrži proteine, tiamine, vitamin B6, cink i fosfor, kalij, magnan, bakar, kalcij i željezo te se često koristi kao alternativna medicina.

Uz pomoć metvice moguće je ublažiti niz raznih bolesti i poremećaja. Metvica se, uostalom, koristi i za mršavljenje jer ubrzava metabolizam i pomaže u sagorijevanju masnog tkiva. Zar to nije nešto što mnogi od nas žele?!

Brojnim istraživanjima ustanovljeno je i kako metvica čuva zube i desni zbog toga što u sebi sadrži velike količine mentola, koji se često koristi u brojnim pastama i vodici za ispiranje usta. Ljudi su u prošlosti žvakali metvicu upravo kako bi spriječili loš zadah i održanu zdravom usnu šupljinu.

Uz pomoć metvice moguće je ublažiti respiratorne bolesti, mučnine, a koriste je i za mazanje lica kako bi se smanjile akne. Uz sve to, smatraju je idealnom za smanjenje depresivnih i stresnih situacija.

Pa dobro, uvjerili smo vas da je metvica “zlatna” i da je neophodna svakom čovjeku, ali šta tek reći za čaj koji se pravi od metvice?

Čaj od metvice, poznat u narodu i kao „čaj od nane“, generacije su ga koristile u svojoj prehrani, ali i kao prevenciju zdravlja, no stručnjaci s medicinskog portala Medical News Today tvrde da ružmarinske kiseline u sastavu pomažu i olakšavaju simptome alergija poput: svrbeži oka, osipa na koži ili učestalog kihanja.

Jesen i zima idealni su za šoljicu vrućeg čaja od metvice, a Body.ba vam preporučuje da isprobate Podravkin čaj od metvice.

Filter vrećicu Podravka čaja prelijte sa 200 mililitara kipuće vode i poklopite. Nakon pet minuta izvadite filter vrećicu i po želji zasladite čaj s medom ili smeđim šećerom. Čaju od metvice možete dodati nekoliko kriški limuna ili svježeg đumbira, a napitak možete piti vruć ili hladan uz nekoliko kockica leda.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak