10 namirnica koje ne bi trebalo jesti za doručak

Birate pogrešan obrok?

Ako se stalno osjećate umorno sredinom dana, čak i poslije jutarnje kafe (ili tri jutarnje kafe), te ste gladni prije vremena za ručak (12 je sasvim ok vrijeme za ručak, zar ne?) ili jedete više nego inače, možda ste izabrali pogrešan obrok za početak dana.

Pa čak i ukoliko ste sigurni da su namirnice koje konzumirate za doručak hranjive i zdrave. Zato obratite pažnju na svoj jutarnji jelovnik, evo šta sve treba da izbjegavate:

1. Žitarice s niskim sadržajem vlakana

Iako vjerovatno znate da zašećerene žitarice i nisu baš najhranljiviji izbor za doručak, sadržaj šećera nije jedino na šta treba da obraćate pažnju. Ako jedete žitarice koje imaju malo vlakana, a puno ugljikohidrata, nećete se zasititi i bićete ubrzo ponovo gladni. Upašćete u zamku malih užina.

2. Light jogurt

Zvuči kao dobar izbor, zar ne? Ali nije uvijek tako. Mnogi light ili laki jogurti, imaju malo kalorija ali puno vještačkih zaslađivača i hemikalija, pogotovo kad su u pitanju oni sa ukusom voća. Umjesto toga, izaberite običan jogurt bez masti. Proteini iz njega će vas zasititi, a ne sadrži ni šećer.

3. Kupovni smoothie

Jeste li se nekada zapitali zašto više volite smutije od zelenog soka? Zato što su mnogo slađi - a to je zato što sadrže šećer. Neki čak sadrže i sladoled ili punomasno mlijeko, što ih praktično čini milkšejkom. Umjesto njih jedite sirovo voće, ili ako baš morate da popijete smuti napravite ga kod kuće a iskoristite i jogurt, zbog proteina.

4. Đevrek

Ako vam je baš do đevreka ujutru, sjetite se da je konzumiranje đevreka jednako sa četiri, ili više, parčadi bijelog hleba. To je bukvalno overdoza ugljikohidrata. Ali ne morate ih se potpuno odreći; izaberite one pravljene od punog sjemena, koji sadrže i proteine i zdrave masnoće, a učiniće vas sitima i punim energije.

5. Palačinke

Palačinke obično sadrže prazne, prerađene bijele ugljikohidrate, a ako ih prelivate sirupom, filujete marmeladom ili erukremom, napravićete sebi jednu pravu šećernu eksploziju. Ali ne morate se baš u potpunosti odreći palačinki. Prelijte ih prirodnim sirupom, ili ih pravite s jogurtom radi više proteina.

6. Pločice

Ako je vaš izbor za užurbano jutro  proteinske ili granola pločice u prevozu do posla, vrijeme je da promjenite tu naviku. Većina pločica je prepuna šećera i hemikalija, i izazvaće pad energije sredinom dana. Realno, to je kao da jedete slatkiše.

7. Sok

Ok, umjesto smutija ste popili sok i osjećate se zdravo - ali sačekajte malo. Sokovi su odlični za unošenje zeleniša, međutim ne mogu zamjeniti pravi doručak. Ako ne unesete dovoljno proteina, bićete gladni već sredinom prepodneva. Sokovi su puni ugljikohidrata i šećera, tako da sok popijte kao užinu ili uz proteine i zdrave masnoće za doručak.

8. Granola

Granola zvuči zdravije nego žitarice, ali, pored toga što ima više kalorija, sadrži i više šećera a malo proetina, što podiže nivo šećera u krvi. Bolje uzmite jogurt sa sirovim orasima.

9. Kupovni sendviči

Sendvič iz pekare djeluje kao dobra opcija za doručak jer u njemu ima proteina, ali često znaju biti masni, preprženi, prerađeni i puni vještačkih ugljikohidrata bez vlakana, što znači da ćete poslije njih ogladnijeti mnogo prije nego što mislite.

10. Peciva

Bilo da ste posegnuli za kroasanom ili danskim pecivom - pogriješili ste. Pored toga što se prave od bijelog brašna (čitajte: bez imalo cijelog sjemena) sadrže i gomilu šećera, od koga će vaš nivo šećera u krvi skočiti, zatim naglo pasti i ostaviti vas sa osjećajem gladi veoma brzo.

Podijeli članak