Voće i med sasvim zadovoljavaju potrebe za šećerom

Zdrava zamjena slatkiša

Poznato je da slatkiši uprkos svom fascinantno dobrom okusu predstavljaju vjerovatno i namirnice sa najgorim uticajem na ljudski organizam. Obično iza šećera koji čini temelj sastava skoro pa svakog slatkiša, stoje nebrojeni zdravstveni problemi od pretilosti pa sve do dijabetesa.

S druge strane, zna se da voće ima također slatkast okus i da u svom sastavu isto tako ima određene količine šećera. Ipak, kod voća je šećer samo element koji se unosi usput uz vlakna, vodu i velike količine vitamina i minerala. Istovremeno, kada se radi o pravom medu, manje-više su poznate sve njegove izvanredne sposobnosti među kojima je čak i podizanje imuniteta. Samo što treba paziti da se i sa medom ne pretjeruje.

Zbog svega toga, stručnjaci i skreću pažnju da bi svi trebali malo povećati svoju dnevnu konzumaciju voćki, i istovremeno s voćem mijenjati slatkiše svaki put kada se ukaže potreba za njima. Posebno je to važno kod djece kojima se što ranije treba usaditi navika zdrave ishrane.

"Med i voće sasvim zadovoljavaju njihovu realnu potrebu za šećerom, a pritom su zdravi i čine ih sitim. Crna čokolada je takođe dobar izbor, baš kao i organski cimet i kolači od kakao praha i voća. Umjesto bijelog naučite ih da koriste žuti šećer. Važno je da na vrijeme djeci stvorite naviku da se zdravo hrane, jer će im to postati rutina. U protivnom, mogu da postanu taoci loše ishrane, što je odskočna daska ne samo za gojaznost, nego i za ćudljivost i depresiju", poručuje dr. Marti Nadel.

Podijeli članak