10 rješenja za sve koji imaju problem sa varenjem

Poboljšajte varenje

Neredovna i nepravilna ishrana, stres, pušenje i neka oboljenja najčešći su uzroci poremećaja varenja. Ovo je jedno od najčešćih oboljenja današnjice, a tegobe koje se javljaju su bol i nelagodnost u stomaku, nadimanje, gorušica, mučnina, ponekad i povraćanje.

Jedna australijska studija ukazuje da zeleno lisnato povrće ima važnu ulogu u zdravlju organa za varenje. Naime, ove namirnice podstiču aktivnost T-bet gena koji proizvodi limfoidne ćelije, vrstu imunih ćelija. One poboljšavaju dobro varenje i sprečavaju razmnožavanje štetnih bakterija.

I mnoge druge namirnice mogu da pomognu da se reguliše varenje. Rešenje za tegobe koje počinju u stomaku mogu da budu i čajevi i drugi biljni preparati.

1. Voće i povrće

Obiluju vlaknima, a osim banana koje ne iritiraju sluznicu želuca, mogu da se uzimaju i šparoge, luk i leća. Ove namirnice sadrže prebiotike, sastojke kojima se hrane probiotici i zahvaljujući njima se razmnožavaju. Od biljnih začina preporučuju se đumbir i nana, koji umiruju nadraženu sluznicu.

2. Cimet

Začin je prepoznatljiv po mirisu i toplom, slatkom ukusu, a koristi se za poboljšanje probave, ubrzavanje metabolizma, protiv stvaranja gasova, za smanjivanje grčeva i nadutosti, i za podsticanje peristaltike crijeva. Da biste ubrzali metabolizam, u 200 ml tople vode dodajte kašičicu mljevenog cimeta i dvije kašičice meda i dobro razmutite. Po šolju mješavine popijte svakog jutra, natašte, pola sata prije doručka i uveče prije spavanja.

3. Celer

Izmješajte po 25 g ploda celera, 25 g anisa, 25 g komorača i 25 g kima. Kašičicu mješavine prelijte šoljom vrele vode, poklopite i posle 10 minuta procijedite. Popijte po šolju svježeg čaja, poslije jela.

4. Žvakanje

Često ne poklanjamo dovoljno vremena ishrani, i u većini slučajeva pojedemo nešto s nogu, ili na brzaka. Međutim, žvakanje hrane je neophodno za dobro varenje, naročito za preradu žitarica. Svaki zalogaj bi trebalo žvakati 30 do 50 puta, a za to vreme će se namirnice dobro natopiti pljuvačkom iz usta, omekšati, pa će lakše da sklizne niz grlo. Pljuvačka sadrži i enzim ptialin, koji započinje proces razlaganja skroba.

5. Kombinacije

Za poboljšanje varenja mogu da se prave razne kombinacije hrane. Provereno pomaže kada se:

- 50 g sušenih kajsija prelije toplom vodom i umuti sa 200 ml kefira i začini bosiljkom,

- u 200 ml jogurta koji sadrži probiotske bakterije doda 10 g svježe izrendanog đumbira, kašika meda i isto toliko limunovog soka,

- pomiješa 150 ml ohlađene pavlake sa 50 ml soka od šljiva i doda kašičica mljevenog kima.

6 . Voda

Tečnost pomaže da hrana lakše prolazi kroz crijeva i čini da se vlakna aktiviraju. Voda je najbolje piće, tvrde stručnjaci, a ako je dovoljno pijete, smanjujete se rizik od pojave smetnji sa varenjem. Takođe, ljudi koji imaju naviku da svakodnevno piju dosta vode, najmanje osam čaša dnevno, imaju brži metabolizam od onih koji vodu piju rijetko.

7. Pražnjenje crijeva

Obezbjedite redovno pražnjenje crijeva, što se najbolje postiže unošenjem vlaknastih hranljivih materija, mlečnih bakterija i mlečne kiseline, redovnim kretanjem i fizičkim vježbama. Dovoljno je da dnevno unesete od 30 do 35 grama biljnih vlakana, da bi se obezbjedio pravilan rad crijeva. Takođe, izbjegavajte neprijatne situacije, jer nervoza, napetost i stres loše utiču na zdravlje organa za varenje.

8. Vježbanje

Brza šetnja, vožnja bicikla, trčanje, aerobik i slične aktivnosti koje ubrzavaju puls na 140 otkucaja u minuti, poboljšavaju varenje jer dovode do direktnog trošenja šećera i masti iz krvi. Redovnim vježbanjem stvara se mišićna masa i ubrzava metabolizam. Preporučuje se fizička aktivnost tri do četiri puta sedmično od 30 do 60 minuta.

9. Zakiselite nepce

Kiseli ukus pomaže da podstaknete proizvodnju želudačne kiseline. Time se daje lagan podsticaj sistemu za varenje i priprema ga na hranu s kojom ćete početi dan. Iscijedite pola limuna u 250 ml tople ili mlake vode i popijte napitak pola sata prije doručka. Činite to svaki dan da pospješite proizvodnju želudačnih sokova.

10. Zaljutite hranu

Glavni aktivni sastojak ljute crvene paprike, kapsaicin, pomaže ljudskom tijelu da bolje vari hranu. To čini tako što podstiče želudačne sokove i povećava dotok krvi do zidova želudačne sluznice. Osim što unapređuje varenje, ljuta papričica deluje antidepresivno, jer kapsaicin podstiče neke hormonalne procese koji donose osjećaj prijatnosti. Ne bojte se začiniti hranu s malo ljute paprike.

Podijeli članak