Hrana koja najviše izaziva gasove

Uzročnici neugodnosti

Iako se smatraju neugodnošću, gasovi su prirodni način eliminacije viška plinova iz probavnih organa, a koji najčešće nastaju uslijed hemijskih reakcija tokom probavljanja hrane. Sam proces razlaganja unesenih namirnica naš organizam provodi hemijskim djelovanjem sopstvenih enzima na njihov sastav. Nerijetko se u sastavu hrane pojave elementi koje je teško probaviti ili koji reaguju uz otpuštanje određene vrste plinova.

Ako ste se ikada pitali koje namirnice najviše uzrokuju gasove, odgovor možete pronaći u nastavku.

Grah, brokule, prokulice, kupus, asparagus

Grah, brokule, prokulice, kupus i asparagus, namirnice su koje sve veže jedna supstanca. Sve one u sastavu imaju rafinozu, šećer koji ljudski organizam ne može probaviti, a kada to pokuša, stvara se višak plina.

Pivo, luk, bijeli luk, brokule, karfiol, vino

Pivo je bogato sumporom - hemikalijom koja sama po sebi ima prilično težak i specifičan miris. Kada se to pomiješa u želucu sa enzimima i svim ostalim plinovima, postaje jasan ostatak procesa... Isti slučaj je i sa lukom, bijelim lukom, brokulama, karfiolom, pa i vinom.

Prerađena hrana

Prerađena hrana je obično mješavina raznih supstanci za koje mnogi nisu ni svjesni da se nalaze u sastavu. Često je gotova hrana "obogaćena" šećernim alkoholom kog organizam ne može probaviti.

Postoje i slučajevi čestih neugodnih gasova koji nisu uopšte uzrokovani direktno nekom namirnicom već iza kojih se krije neki zdravstveni problem. To može biti simptom četiri problema: sindrom razdražljivih crijeva, bolest celijakija, netolerancija laktoze, te u najgorem slučaju karcinom crijeva.

Podijeli članak