Iako se smatraju neugodnošću, gasovi su prirodni način eliminacije viška plinova iz probavnih organa, a koji najčešće nastaju uslijed hemijskih reakcija tokom probavljanja hrane. Sam proces razlaganja unesenih namirnica naš organizam provodi hemijskim djelovanjem sopstvenih enzima na njihov sastav. Nerijetko se u sastavu hrane pojave elementi koje je teško probaviti ili koji reaguju uz otpuštanje određene vrste plinova.
Hrana koja najviše izaziva gasove
Uzročnici neugodnostiAko ste se ikada pitali koje namirnice najviše uzrokuju gasove, odgovor možete pronaći u nastavku.
Grah, brokule, prokulice, kupus, asparagus
Grah, brokule, prokulice, kupus i asparagus, namirnice su koje sve veže jedna supstanca. Sve one u sastavu imaju rafinozu, šećer koji ljudski organizam ne može probaviti, a kada to pokuša, stvara se višak plina.
Pivo, luk, bijeli luk, brokule, karfiol, vino
Pivo je bogato sumporom - hemikalijom koja sama po sebi ima prilično težak i specifičan miris. Kada se to pomiješa u želucu sa enzimima i svim ostalim plinovima, postaje jasan ostatak procesa... Isti slučaj je i sa lukom, bijelim lukom, brokulama, karfiolom, pa i vinom.
Prerađena hrana
Prerađena hrana je obično mješavina raznih supstanci za koje mnogi nisu ni svjesni da se nalaze u sastavu. Često je gotova hrana "obogaćena" šećernim alkoholom kog organizam ne može probaviti.
Postoje i slučajevi čestih neugodnih gasova koji nisu uopšte uzrokovani direktno nekom namirnicom već iza kojih se krije neki zdravstveni problem. To može biti simptom četiri problema: sindrom razdražljivih crijeva, bolest celijakija, netolerancija laktoze, te u najgorem slučaju karcinom crijeva.